28 December 2018 10:19 | Ulrika Wahlström
 
Årets julklapp var det återvunna plagget. Kan vi låta årets nyårslöfte vara att ta bättre hand om Jorden?
Det kan knappast ha undgått dig att vi bor på en planet som vi måste sköta om bättre. Mina barn har en massa bra tips på hur vi i vardagen kan agera mer miljövänligt. Jag bjuder på några av dem här.
 
Om du ser någon slänga något på marken, såsom en påse med hundbajs, kan du tänka att det är en tjej eller kille som har lite otur när hon eller han tänker. Då kan du hjälpa denne att tänka rätt genom att snällt säga att det finns en fin uppfinning som Kungsbacka kommun har placerat ut lite här och där för att hjälpa oss att hålla rent. Uppfinningen heter papperskorg.
 
Gå ut och titta i matåtervinningssoptunnan innan det är tömning och se hur mycket mat du och din familj brukar slänga. Sedan kan ni tävla med grannarna och se vem som slänger minst mat på gatan! Om ni börjar frysa in matrester kommer ni vinna!
Kör inte bil hit och dit i onödan. Det är jättedumt att först handla på ICA Maxi vid Hede, sedan åka till innerstaden för att köpa något på Cassels och sedan åka tillbaka till Hede för att man glömde handla något på Mio. Vuxna är jättebra på att glömma. Därför är det också bra att se till att det ligger tygpåsar i bilen, för då behöver man inte köpa plastpåsar när man är ute och shoppar.
 
Gå eller cykla när du kan! Det låter bra det när jag hör mina barn säga detta, men de tjatar ofta om att slippa att traska till skolan och istället bli körda. Kan de nu gå i alla väder? De inser att de måste ”uppoffra” sig lite, men har motkravet att kommunen måste laga gatubelysningen och när de ändå är i farten kanske de kan förse lyktorna med solpaneler?
 
Att åka tåg är mycket bättre än att ta bilen! Då minskar mängden avgaser och du bidrar inte lika mycket till växthuseffekten. Om du inte själv riktigt har koll på vad det är så fråga barnen. De funderar mycket kring att det blir allt varmare och att de stora isarna smälter och hur det kan påverka oss, till och med här i Kungsbacka. Och nästa gång det är dags att byta bil, så tycker barnen att alla kan fundera på att köpa elbil.
 
Det är inte hållbart att köpa plastsaker som används en gång. Jaha, då är det slut på att ta sugrör till de smoothies som ofta görs i det Wahlströmska hemmet! En kort protest uppstår, men barnen kommer till insikt att om alla använder sugrör såsom vi, så blir det en väldig massa sugrör. Vi enas om att det får bli slut med detta.
 
Vilka miljölöften klarar du och din familj att leva upp till? Skippa sugrör, använda tygpåsar och promenera om skola och affär ligger nära – det borde väl många av oss klara av?