Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Kampen för nytt konsthus har börjat

Lisbeth Hedelin och Monica Gustavsson från Norra Hallands konstförening strider för att det bör byggas ett helt nytt konsthus i Kungsbacka.

 

De har en vision om ett centrum för konst med gallerier, verkstäder och debatt.

– Vi vill att Kungsbacka ska bli en uppstickare istället för sovstad, säger Lisbeth Hedelin, ordförande i Norra Hallands konstförening.

 

Ett konstmuseum med konsthall, ett konstens hus, där historia möter dagens och framtidens konst – det är visionen. Efter Norra Hallands konstförenings årsmöte i slutet av januari var enigheten stor.

– Det var ett bra möte, över 70 personer på plats, och där medlemmarna fick chansen att säga vad de tyckte. Och det var väldigt positivt. Vi är helt överens i styrelsen, säger Lisbeth Hedelin.

 

Överens om att nåt nytt behövs i Kungsbacka. Planen är storslagen, men det finns all anledning att strida för den tycker Lisbeth Hedelin och Monica Gustavson från föreningen. Och ska det bli verklighet så måste det byggas nytt.

– Det finns inga byggnader idag som har möjlighet att rymma den verksamhet vi tänker oss. Vi vill ha ett levande konsthus med en stor konsthall. Det skulle även kunna rymma hembygdsföreningens verksamhet som är jättebra, men som tyvärr ryms i dåliga lokaler. Vi vill få med oss Kungsbackas historia, men även kunna vara moderna med levande kreativa verkstäder, säger Lisbeth Hedelin.

Driften och ekonomin skulle kunna få stöd av att konsthuset till exempel har en större hörsal som kan hyras ut.

– Idag finns ju bara teatern. Vi skulle kunna behöva en något mindre sal, som rymmer runt 350 personer till exempel, menar konstföreningens ordförande.

 

Den 28 mars, kommer ett förslag om ny konsthall att tas upp i nämnden för Kultur och fritid (se vidare nedan). 

Vad gör ni om förslaget fälls?

 – Då försöker vi igen, säger Lisbeth Hedelin.

 

För att vara en attraktiv kommun behöver Kungsbacka en ny konsthall. Det anser Liberalerna som nu lämnat ett förslag till en förstudie om nybygge.

 Gärna med spektakulär arkitektur. I ett förslag till nämnden för Kultur och fritid beskriver L sin syn på varför ett helt nytt konsthus i Kungsbacka vore av värde. Förutom befintlig och magasinerad konst, skulle även samtida internationella artister kunna visas.

– Det här är en tanke som väckts inom Liberalerna. Förslaget är inlämnat, men inte behandlat, säger Tord du Hane som tillsammans med ledamoten Max Ramström skrivit under förslaget.

Han menar att den konsthall som finns på Fyren idag inte är tillräcklig, och att det inte minst finns en rejäl skatt av lokal konst som ligger undanstoppad.

– Samtidigt vill vi ha en konsthall som ligger i tiden. Och vi ser gärna att vi kan jobba fram ett nybygge.

 

Områdena Ejdern eller Vägmästaren nämns som möjliga platser för en ny konsthall. Och förslaget går ut på att ge förvaltningen uppdrag att genomföra en förstudie som kan leda fram till den nya kulturbyggnaden. Att det i nuläget är knapert i kommunkassan är med i beräkningen säger Tord du Hane. Men i förslaget till förstudien finns även med att möjligheten till extern finansiering behöver ses över. 

– Vi får se. Det här är idéer vi lagt fram och det finns ännu inga beslut. Men vi måste gynna konsten, det är viktigt, säger Tord du Hane.

 

 

Läs artiklarna i helhet i fredagens Norra Halland (22/3) - eller läs i appen. Klicka här. 

 

 

Daniel Blomqvist
Reporter daniel.blomqvist@norrahalland.se 0300-521363

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Michael Cassaras
    mars 24th, 2019 10:26

    Allt till alla, är det nu även L inställning? Trams, vill dom ha ett konsthus så får dom väl göra som andra och bygga det själva. Kungsbacka börjar bli vansinnets stad där det är viktigare med simhall, multiarena, konsthus än äldreomsorg, barnomsorg, skolor, mm. Kungsbacka blir urtypen för kommuner där politiker vill lämna avtryck genom att bygga ”minnesmärken” över dom själva. Sluta nu, fokus skall ligga på kärnverksamheterna och inget annat så länge dessa inte fungerar perfekt!

    Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!