Annons

Kamera för ökad trygghet nattetid

Ostörd nattsömn, ökad valfrihet och självständighet. Det är några av fördelarna som trygghetskameror kan ge nattetid.

Vård | 06 Juni 2021 21:00

En testperiod med trygghetskameror påbörjas efter sommaren i Kungsbacka kommun.

FOTO: Kungsbacka kommun

Många omsorgstagare med hemtjänst får tillsyn av personal under natten som ser till att allt är bra. Efter sommaren startar en testperiod i Kungsbacka för att se om trygghetskameror kan bli ett alternativ till tillsynsbesök av kommunens nattpatrull.

– Tillsyn under natten är ett sätt att öka tryggheten för den enskilde, säger Emma Renström som är projektledare för nya pilotprojektet med trygghetskameror.

Kungsbacka har tidigare testat tekniken i liten skala med positivt resultat och nu är målet att skala upp.

– Resultatet visar att trygghetskameror kan ge en bättre nattsömn och ökad självständighet för den enskilde. Särskilt för dem som lätt vaknar vid nattpatrullens tillsynsbesök. Besöken innebär ju att personalen låser upp, öppnar och stänger dörren samt att de kommer in i bostaden, säger Emma Renström.

Inget lagras

Trygghetskameran är bara påslagen vid den tidpunkt som omsorgstagaren och biståndshandläggaren har bestämt att tillsynen ska ske. Endast behörig personal har åtkomst, inget sparas och tillsynen sker via livestreaming.

Om omsorgstagaren inte ser ut att må bra larmas nattpatrullen direkt. Och om omsorgstagaren inte ligger i sängen vid tillsynen görs en ny tillsyn en kort stund senare. Om personen inte är på plats vid andra tillsynen eller visar tecken på att inte må bra larmas nattpatrullen som direkt åker hem till den enskilde.

Del av större satsning

Projektet med trygghetskameror är en del av en större satsning i Kungsbacka som kallas välfärdsteknik för självständighet. Kommunen behöver effektivisera och förändra sitt arbetssätt för att kunna ge samhällsservice till en allt större och åldrande befolkning.

Piloten med trygghetskameror kommer att pågå i ungefär ett år. De som deltar kommer att få utvärdera och fungerar allt bra börjar kommunen med en upphandling 2022. Målet blir då att införa trygghetskameror som ett alternativ till fysiska tillsynsbesök.

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Rockad av förvaltningschef

Vård Karl Lundgren, verksamhetschef på Teknik, tar under hösten över ansvaret för en annan förvaltning: Vård och ...

Värmeböljan drabbade barn på korttidsboende

Vård Under förra veckans värmevåg steg inomhustemperaturen på Kyviks korttidsboende till närmare 30 grader. I ett barns rum ...

Anklagelser om mobbning på Särö vård- och omsorgsboende

Vård Rapporter om mobbning, anställda som gråter och personal som säger upp sig. En enhetschef som redan efter ...
Annons