Annons

Juli bjöd på mer kyla, blåst och regn än vanligt

Än är det sommar i kalendern, och förhoppningsvis kan augusti leverera mer sommarväder än juli gjorde. För alla de som hade sin semester i juli blev det en något kallare, blåsigare och regnigare ledighet än vanligt i år.

Nyheter | 07 Augusti 2020 15:00

Medeltemperaturen i hela Halland var under juli månad 15 grader celsius. Det är ungefär en grad kallare än länets snittmedeltemperatur. 

När det gäller vädret i Kungsbacka utgår Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, från en mätstation i Nidingen. Den ger inte helt rättvisande siffror, då klimatet förstås är kallare och blåsigare på havet. Förutom den är mätstationerna i Ullared och Torup närmast, men de ligger å sin sida så långt från kusten att de inte heller motsvarar det verkliga vädret i Kungsbacka. 

– Stationen i Göteborg är nog den mest representativa för Kungsbacka egentligen, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Vid den stationen var medeltemperaturen i juli 2020 16,5 grader. Medeltemperaturen för alla julimånader på 2000-talet är 18,4 grader i Göteborg. Juli 2000 och 2007 var ungefär lika kyliga som juli 2020. 

– Men årets juli tillhör de kallare under 2000-talet, säger Linus Karlsson. 

Det blev aldrig varmare än 25,7 grader. Maxtemperaturen uppmättes den 31 juli. Den lägsta temperaturen som uppmättes var 9,4 grader, den 10 juli. Inte precis någon högsommarvärme. 

112 millimeter nederbörd

Förutom att det har varit kyligt har det också regnat en hel del. 112 millimeter regn föll mellan den 1 och den 31 juli. 

– Kollar man då på hur det skiljer sig från andra julimånader så tillhör det de högre. Så det har varit lite blötare än normalt, säger Linus Karlsson. 

Som om det inte vore nog har det dessutom blåst 30 procent mer än normalt, vilket bidrar till bilden av ett sämre juliväder. 

– Byvinden är 100 procent normalt och i år har den legat på 130 procent, så det har varit något blåsigare än normalt. 

Solen sken i totalt 207,5 timmar i juli. 

– Tidigare år är det rätt så varierande. Det har varit år där det har varit över 300 soltimmar, så det ser ut som att det ligger lite på den nedre kanten. Men det är ingenting som sticker ut, säger Linus Karlsson. 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Varning för giftalger utanför Kungsbacka

Nyheter Nu har de blommande giftalgerna nått Västkusten. Vattnen utanför Kungsbacka har visat sig innehålla levande cyanobakterier....

Tävla om bästa sommarbilden

Nöje & Kultur Vad är sommaren för dig? Bad, avkoppling, sena kvällar eller kanske något helt annat. Var med i ...

Stekhett veckoslut på intåg

Nyheter Kontrollera att kylklamparna ligger på plats och sök skugga om du inte njuter av höga temperaturer och stekande ...
Annons