Annons

Jubilar som hoppas göra skillnad

För drygt 15 år sedan trädde Johan Gometz in i rollen som ordförande i Onsala BK.
– Det har varit en resa där det hänt mycket, säger Johan som på måndag fyller 60 år.
Familj | 13 December 2020 14:44

”Fotboll är mer än idrott, det är större”, säger Johan Gometz.

FOTO: Arkivfoto: Christian Johansson

Johan Gometz

Aktuell: Fyller 60 år den 14 december
Född: Göteborg
Bor: Kungsbacka och Trollhättan
Familj: Särbo och två utflugna barn
Gör på fritiden: Åker till stugan i Trollhättan för att vara med särbon och hennes dotter. Jag umgås gärna med nära och kära. Fotboll är ju ett jättestort intresse och även matlagning. Men jag är ingen person som gillar att pyssla och renovera, utan när jag är ledig tycker jag om att ta det lugnt.

Johan Gometz är i stugan i Trollhättan när han svarar.
 
– Vänta lite så ska jag bara sätta i hörlurarna, säger Johan och börjar berätta hur han blev engagerad i Onsala BK.
 
– Jag började som ungdomsledare 1999 när första grabben började spela fotboll. Onsala var då i en situation där de gamla krafterna försvann. Under ett antal år bytte man ordförande varje år och resultatet blev inte bra för klubben. Så jag klev in i rollen som ordförande. Jag anser att ska man göra ett bra jobb i en förening ska man ha kontinuitet och jobba långsiktigt. Det var min tanke redan från början även om jag aldrig trodde jag skulle sitta så länge!

Mycket har hänt

Nu har det gått 17 år sedan Johan tog över ordförandeansvaret i Onsala BK och mycket har hänt.
 
– När eldsjälarna försvann sjönk våra seniorlag ner i divisionerna och herrarna hamnade i division 6. Så det har hela tiden funnits något att arbeta med och det har motiverat mig, att vi ska gå åt rätt håll.
 
I dag spelar både herrarna och damerna i division 2.
 
– Damerna och herrarna är toppen av en pyramid. Men man måste bygga botten av pyramiden först och det är vår ungdomsverksamhet. Det är här man lägger grunden och det är genom bra ungdomsverksamhet som man gör sig förtjänt av bra seniorlag.
Den fotbollskultur som rådde hos klubbarna i Kungsbacka när Johan tillträdde som ordförande är ett minne blott tycker han i dag.

Vill vara gott exempel

– Vi har skapat ett gott samarbetsklimat mellan klubbarna. Det är bra samtal och vi är schysta mot varandra. Jag hoppas och vill att Onsala föregår med gott exempel. Jag hoppas att vi har varit med och bidragit till denna förändring. Jag sitter ju också i styrelsen för Kungsbacka gemensamma fotbollssällskap för att ytterligare visa hur viktigt jag tycker det är med ett gott klimat mellan klubbarna i kommunen.
 
Men även om Johan tycker att han och Onsala har uppnått mycket är han inte nöjd.
– Långt ifrån, vi kan alltid göra saker bättre.
 
Fotbollen har alltid varit nära i Johans liv. Han började som liten grabb att spela i Askims IK.
 
– Det gick bra och jag kom upp i A-laget. Men sedan skulle man in i lumpen och då slutade jag.
 

Vid sidan av

Sedan dess har han själv inte varit den som är på planen, men desto mer aktiv vid sidan av.
 
– Det som gör att man fortsätter i en förening även om man inte själv spelar är människorna. Det är bra människor i föreningslivet, engagerade människor och jag gillar att vara i den miljön, säger Johan som hoppas att hans insats kan göra skillnad.
 
– Jag vill kunna vara med och bidra till att skapa ett bättre samhälle för våra barn. Det är därför jag lägger min tid här.
 
När Johan får tala om fotboll blir han lite lyrisk.
– Fotboll är mer än idrott, det är större. Jag vet inte riktigt hur jag ska formulera mig så man förstår, men det är magi och så oerhört engagerande. Det går inte att jämföra med någon annan idrott.
 
På måndag är det födelsedag.
– Från början hade jag och särbon och våra respektive barn tänkt fira med spa och mat på hotell i Varberg. Men det får vi skjuta på. Men någon form av firande får det ju bli ändå.
 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hanhals blev utklassade i toppmötet

Ishockey Efter en lysande start på vårsäsongen hade Hanhals Kings plötsligt chansen att gå upp i serieledning. Men ...

Nytt paketrekord när e-handeln fortsätter blomstra

Jobb & Pengar Postnords anställda hann knappt andas ut efter årets Black Friday-rekord och julhandeln, förrän det blev dags fö...

Från hemlig verksamhet till kommunpolis

Familj Efter att i flera år arbetat med underrättelse och haft människosmuggling som ansvarsområde, är det nu det ...
Annons