Annons

Jocke jagar drömmen i luften

Coronapandemin håller sitt grepp även över sommaren och har fått ut fler människor i skog och mark. För Jocke Odelberg bar det av upp i luften istället. Han drog på flygläger och jagar fler timmar ovan mark för att bli en bättre pilot.

Sport | 14 Augusti 2020 07:05

Jocke Odelberg hoppas att fler vill utbilda sig inom skärmflygning. ”Fler piloter behövs, särskilt tjejer.”

FOTO: Ingrid Ramberg

Tusen meter upp i luften, med bara en 20-30 kilo tung motor på ryggen och en skärm, låter det lockande? Det är det för Jocke Odelberg som för två år sedan slog näven i bordet och gjorde verklighet av sin dröm om friflygning.

På Facebook frågade Norra Halland om ni läsare provat något nytt i sommar? Jocke Odelberg svarade: ”Jag har varit på flygläger för första gången, i Ragglanda utanför Huskvarna.”

Det skulle vara en paramotorträff, men där fanns även motorflygplan och skärmflygare i luften.

– Jag är student kan man säga och bygger upp antalet flygtimmar, men i framtiden ska jag utbilda mig högre. Nu har jag två behörigheter, PM1 och vinsch-behörighet , berättar Jocke Odelberg.

Sugen på ett veta mer om paramotorflyg? I papperstidningen i morgon kan du läsa om entusiasten Jocke Odelberg.

Publicerat av Norra Halland Torsdag 13 augusti 2020

“livligt höjdrädd”

Sedan han var 18 år har han drömt om att flyga, men det tog ett antal år innan tiden var inne. Friflygning kan göras med eller utan motor. Men utan motor behöver man en höjd att kasta sig ut från, eller en vinsch och en vinschförare som drar upp en 300-400 meter i luften, innan man kopplar loss och flyger fritt.

– Från början var jag livligt höjdrädd. Jag testade på det första gången genom att åka upp tandem med vinsch och instruktör. Då lättar man mark väldigt fort och jag tänkte ”oh, jag ramlar ner”, man är rädd att selen släpper. Men selen tål mer än vad man tror. När jag kom ner igen var jag fortfarande lite skakis men tänkte att jag måste upp en gång till för att bli av med höjdrädslan så fort som möjligt. Andra gången kändes det mycket bättre.

Linorna som sitter i skärmen tål ett tryck på cirka 200 kilo styck. I varje skärm är det cirka 50 linor.

Rapporterar sina timmar

Som Valldabo gillar han att se Vallda från ovan och han har även svävat över Kungsbacka. Ofta är han upp nästan två timmar åt gången.

Jocke Odelberg flyger så mycket som möjligt och rapporterar sina timmar i en loggbok. För att bli mer erfaren och en bättre pilot och kunna gå upp i behörighet.

– Nu är man bara rädd för att tappa något när man är där uppe. Till exempel en vattenflaska för att dricka. Man håller stenhårt i grejerna. Det är alltid med mycket glädje man ska ut och flyga och jag har alltid stora förväntningar, säger han.

Läs hela reportaget i dagens papperstidning eller e-tidning.

I söndags var olyckan framme för Jocke. När han sprang i högt gräs för att lyfta, sparkade han upp hälen i propellern. ”Det finns inget som är riskfritt men det händer inte ofta och har nog att göra med att jag är så lång. Jag fick sy fyra stygn i hälen, det var bara en grov skärskada. Man får så snabbt som möjligt komma upp igen, jag vill inte skrämma någon från sporten.”
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stoppade lastbil – hittade tjuv med motorcykel

Blåljus När polisen kontrollerade en lastbil i natt, hittade de en misstänkt tjuv med en nystulen motorcykel i skå...

Älgolycka på E6

Blåljus Flera fordon har krockat på E6 mellan Kungsbacka och Sandsjöbacka. Det är mycket begränsad framkomlighet. Olyckan inträffade 06:16 ...

Halländsk bokmässa inställd

Nöje & Kultur För första gången på sju år ställs bokmässan i Halland in. Restriktionerna som följer ...
Annons