JOBB & PENGAR 2021-10-11 KL. 06:38

Positiva toner bland handlare i innerstaden

Handlare i innerstadskärnan har klarat sig bra under pandemin. Och de ser positivt på framtiden.

Positiva toner bland handlare i innerstaden

TV-klipp och nyheter

– Jag tror på stadskärnan och det här konceptet. Det är mycket inflyttning i Kungsbacka och det behövs små lokaler så att vi kan få fler butiker, säger Lisbeth Svensson på Spets & Flanell.
Lisbeth berättar att det var lite trögt runt nyår men sedan tog försäljningen fart.
– Jag stod här på nyårsafton i glittriga strumpor men det var inte många som kom, ingen skulle ju bort. Men sommaren har varit strålande, alla ville bada och det är samma nu när resandet har kommit igång igen. Vi säljer mer badkläder än vi kan få tag i, säger hon.
Även mjuka, lite finare byxor har gått bra under pandemin då många arbetat hemifrån. Kunderna har också kunnat ringa till butiken och berätta vad de velat ha och så har de fått varorna levererade utanför butiken och betalat med swish.
Lisbeth har drivit sin verksamhet under många år och har många stamkunder. En annan förklaring till att hon klarat sig bra under pandemin är låga omkostnader.
– Det hade varit svårt för någon som är ny, det krävs ett stort varulager, säger hon.
Lisbeth trivs med att driva butik och har en anställd 20 timmar per vecka. Om några år vill hon gärna hitta någon som tar över driften även om hon själv vill fortsätta att äga butiken.

Ställt om
Teresia Netsner på Seven Days of Fashion noterar att strökunderna är de som försvunnit under pandemin. Men hon har många stamkunder.
– Jag har haft ett jättebra år. För många har detta varit ett vattenhål, att komma in och prata en stund. Många har ju jobbat hemifrån. Jag har inte sålt några festkläder direkt men mina leverantörer har varit snabba med att ställa om och ta fram goa, lite finare hemmakläder.
Teresia tror att det hade varit svårare som ny i branschen men efter åtta år som butiksägare har hon fått en relation med sina kunder.
– Jag är så glad och tacksam och nu har jag fått möjlighet att lära känna ännu fler människor. Det har nog också varit en fördel att vara en liten privat butik i innerstaden och inte på ett köpcenter som folk avråddes från att gå till. Vi har också erbjudit privat tid i butiken och kunder har kunnat ringa och så har vi packat och levererat, säger hon.
Teresia ser ljust på framtiden och har inte behövt dra in på sina deltidsanställdas tider, tvärtom söker hon personal. Däremot har hon inga planer på att starta webshop.
– Jag vill lägga krutet på god service i butiken, säger hon.



Hassan Ibrahim på Kungsbacka Skrädderi är nöjd med kundtillströmningen det senaste året. Arkivfoto: Christina Forlin

Hassan Ibrahim på Kungsbacka Skrädderi har också klarat företaget genom pandemiperioden.

– Förra året var dåligt men det här har varit jättebra. Vi har många stamkunder och har fått många nya. Vi är jättetacksamma, säger han.
Hassans kunder kommer inte bara från Kungsbacka utan även från andra städer som Varberg, Göteborg och Borås. Han har även samarbeten med olika klädaffärer som skickar kunder till honom som behöver hjälp med att till exempel lägga upp ärmar eller byxben.
– Och nu till hösten är många som vill laga sina kläder, till exempel byta dragkedja, säger han.

Många vill pyssla
Eva Gustavsson som driver Stickan & Nålen har märkt ett ökat intresse för sin verksamhet under pandemin.
– Det brukar vara en liten dipp under tidiga våren men nu har det flutit på hela tiden, vi har haft fullt upp. Folk har velat ha något att pyssla med. Det många 80-talsstickare som har börjat sticka igen men också många nybörjare. Det är alla åldrar och också många nyinflyttade som hittat oss. Det är jätteroligt och vi hoppas att trenden håller i sig.
Eva har också drivit stickcafé under många år och även där märker hon ett ökat intresse för att delta.
– Nu har vi hittat en stor lokal på Västergatan. Där träffas vi tisdagar varannan vecka. Det är både nybörjare och de som redan kan.


Eva Gustavsson och Rose-Marie Glader på Stickan & Nålen har haft fullt upp under pandemin. De märker ett ökat intresse för att sticka men också att människor har haft tid att laga sina saker.

Fler nyheter här

Fler nyheter om jobb och pengar

Firar 400 år med dubbelfyrarna
NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Premium

Firar 400 år med dubbelfyrarna

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.