JOBB & PENGAR 2021-11-11 KL. 15:00

Pandemin gav uppsving

Av Kristian Alm

Klädbutiker, service och restauranger drabbades hårt – men som helhet var pandemin inte negativ för Kungsbackas handel. Många valde att handla på hemmaplan när de kunde distansjobba.

Pandemin gav uppsving
Linda Siverbo från Fastighetsägarna redovisade en ny utredning om hur handeln har gått under pandemin. Foto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

På kommunens näringslivsfrukost på Filmstaden på torsdagsmorgonen var det ganska nöjda miner när siffror för pandemiåret 2020 presenterades. Bakom stod Fastighetsägarna och Handelns utredningsinstitut.
Fokus var handel i stadskärnor, vilket i Kungsbackas fall blir lite svårtolkat, eftersom kärnan avgränsades till kvarteren runt torget. Det innebär att vissa branscher representeras av enstaka butiker, och därmed blir upp- och nergångar beroende på slumpvisa förändringar.
Då är förändringarna på kommunnivå intressantare. En parameter är hur mycket man handlar i sin hemkommun. För kommuner intill storstäder brukar det ligga ganska lågt – man handlar ofta där man jobbar, alltså i storstaden. Om siffran 100 innebär balans, ligger snittet för förorter på 72. Kungsbacka, med stora köpcenter som Kungsmässan och Hede Outlet, ligger dock betydligt högre, runt 95 de senaste åren.
Men när pandemin slog till steg siffran kraftigt till 104, det blev alltså ett positivt inflöde till kommunen. Tre representanter för handeln var på plats för att berätta om hur det går, och det var positiva besked.
Sanna Sjöström, som driver leksakbtuiken "Landet ingenstans" i Innerstaden, har klarat pandemin genom extrem kundanpassning, där man kunde hämta varor utanför, eller till och med boka ett besök på egen hand för att känna sig trygg.
– Nu börjar julhandeln med leksaker, så det känns bra, bara det inte kommer en ny våg av smitta, funderade Sanna Sjöström.
Per Wallentin, centrumledare för Hede Fashion Outlet, spådde att 2021 blir ett kanonår, ännu bättre än 2019 när de byggde ut till 70 butiker.
– 2019 gick väldigt bra, sen stod det i princip till under 2020, men nu ökar det kraftigt igen. Vårt problem är inte handeln, utan för liten parkeringsplats.
Hede Fashion Outlet är en stor anledning till att Kungsbackas index ligger så högt: 75-80 procent av kunderna kommer från andra kommuner.
– Då kompletterar vi varandra bra – 75-80 procent av kunderna på Kungsmässan bor i Kungsbacka, kommenterade Aranäs VD, Nenne Pettersson, som även han såg framåt med stor tillförsikt, så länge inte pandemin slår till igen mitt i julhandeln.



Läs fler nyheter här



TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.