Nu startar arenatävlingen
Av Kristian Alm
På tisdagen gav kommunstyrelsen klartecken för den projekttävling som ska utse arkitekt att gestalta Kungsbacka arena. Tävlingen börjar i februari och i juni 2023 ska vinnare utses.
Mellan badhuset och konstgräsplanen ska den nya arenan placeras.
Foto: Kungsbacka kommun
Fullmäktige beslöt våren 2021 att bygga Kungsbacka arena intill badhuset. Arenan ska bland annat rymma två hallar med åskådarplatser på 2 500-3 500 personer, en fotbollsarena med plats för 1 000 åskådare och stora kommersiella ytor med restauranger och kontor. Budgettaket är satt till 550 miljoner, vilket är det största bygget hittills i kommunens historia.
Beslutet innebar också att kommunen ska äga arenan.
Kraftig debattBeslutet väckte kraftig debatt, och flera tunga moderater och kristdemokrater menade att det inte var kommunens uppgift skapa kommersiella lokaler, och att bygget var onödigt stort och dyrt. Centerpartisten Ulf Persson överklagade beslutet, men fick nej i högre instanser.
I somras uttryckte även kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson tveksamheter inför den stora kommunala satsningen, som hon menade riskerade att spräcka budgettaket. Det vore bäst om näringslivet byggde de kommersiella delarna själva.
Men när kommunstyrelsen klubbade beslutet på tisdagen fick fullmäktigebeslutet gälla, även om både Kristdemokraterna och Miljöpartiet fortfarande är kritiska och ville skicka tillbaka förslaget till fullmäktige.
– Nu får tävlingen visa om det finns intresse från näringslivet att bygga och driva arenan. Om vi skulle ändra beslutet i fullmäktige, skulle det ta ett år, säger Lisa Andersson (M).
IntressenterDet har gjorts två marknadsundersökningar, både före och efter pandemin, och de visar på intresse för projektet.
– Det finns flera intressenter, hävdar kommunalrådet Fredrik Hansson (C).
Liberalen Tommy Rydfeldt pekade på att det kan finnas restaurangkedjor som kan vara intresserade av att etablera sig vid arenan, eller kanske en hotellkedja?
Och alla i kommunstyrelsen var överens om att arenan behövs. I första hand för att handbollsklubben behöver den, och att många andra klubbar behöver mer halltid. Men det ska även bli en mötesplats och kunna rymma större evenemang och mässor.
Skulle trots allt näringslivet vara kallsinnigt, är plan B att enbart bygga en arena utan kommersiella lokaler.
LågkonjunkturOch på ett sätt kanske kommunledningen ska tacka den envisa centerpartisten Ulf Persson som med sina överklaganden dragit ut på processen.
– Nu med lågkonjunkturen kan det finnas möjlighet att få bra anbud, menade Fredrik Hansson.
Går allt väl ska arenan stå klar 2027. Men först väntar alltså tävlingen för arkitekter och byggbolag.
Tävling i två stegTävlingen är indelad i två steg där det första steget består av en så kallad prekvalificering där man tittar på om ansökningarna uppfyller de krav som ställs. Det gäller det för anbudsgivarna att visa hur man tänker sig att arenan och de kommersiella lokalerna ska kunna fungera.
I det andra steget ska utvalda arkitektkontor från prekvalificeringen redovisa förslag på hur arenan och dess angränsande miljö ska gestaltas.
– Vi ser fram emot att ta del av förslag om hur arenan kan gestaltas. En arena med god arkitektur och som vi kan vara stolta över. Det finns många utmaningar, säger Magnus Björned, planarkitekt och projektledare för tävlingen.
En jury bestående av både politiker, sakkunniga tjänstepersoner och externa arkitekter kommer att välja ut det vinnande förslaget.