JOBB & PENGAR 2021-03-06 KL. 07:00

Nej till bryggor i Gottskär

Efter en lång process tvingades Gottskärsfamiljen riva sina bryggor. Nu får de nej till att bygga upp dem igen på grund av det hotade ålgräset. Men rätten var oenig.

Nej till bryggor i Gottskär
Inga nya bryggor - men båthuset och trädäcket får vara kvar.

TV-klipp och nyheter

Konflikten om bryggorna har pågått i många år, och olika instanser har tagit helt olika beslut. Det handlar om familjen Ottossons brygganläggning i Gottskärsviken, och deras sjöbod och invallning av strandkanten.

Gamla bryggor ersattes 1997 med två 65 meter långa, moderna bryggor. Grannarna protesterade och menade att det handlade om en utökning på vatten som Ottossons inte bestämde över. Dessutom skapade invallningen av strandkanten översvämningsproblem, och sjöboden var olaglig.

I flera instanser fick Ottosson rätt, innan Mark- och miljödomstolen upptäckte att den gamla detaljplanen från 50-talet bara medgav ”mindre bryggor”, och att Kungsbacka kommun i sina riktlinjer talade om max 18 meter.

Därför tvingades Ottosson riva sina bryggor. Även båthuset skulle bort, men den processen har förhalats. I stället för att riva ansökte familjen om att få bygga upp två bryggor igen, och behålla hus och invallning.

Det blev en repris på alla argument från förra gången, med den skillnad att bryggorna nu skulle hålla sig inom 18-metersgränsen.

Nytt beslut


Nu har Mark- och miljödomstolen fattat sitt beslut. Och det är mycket intressant. Man avvisar flera av grannarnas argument: Ottossons har visst rätt till vattnet, man har haft tillräckligt samråd, och miljökonsekvensbeskrivningen från förra gången duger än idag.

Men – trots att länsstyrelsens miljöexperter säger ja, låter Mark och miljödomstolen det hotade ålgräset avgöra. Det går inte att säkert veta vilken påverkan nya bryggor har skriver domstolen, som anser att nyttan av de ansökta bryggorna väger förhållandevis lätt mot riskerna för att ålgräsbeståndet påverkas negativt.

Så det bli avslag. Inte heller får utfyllnaden av strandkanten vara kvar. Däremot tycker domstolen att sjöboden med trädäck ska få vara kvar, och att man dessutom får muddra alldeles intill så att det går att lägga till med båt.

Ottossons tvingas även betala rättegångskostnaderna för grannarna – men bara en bråkdel av vad som begärts. Domstolen menar bland annat att ombudet skickat in alldeles för mycket onödiga papper och fördröjt målet. Det får de själva stå för.

Men frågan är om det var slutomgången?

Höll inte med


En av ledamöterna i domstolen höll nämligen inte med. Hon menar att bottenundersökningen visar att ålgräset inte tog skada av de gamla bryggorna, och då skulle en mindre anläggning inte heller göra det.

Så kanske kan det bädda för en överklagan till Mark och miljööverdomstolen?

Nästa fråga blir kommunens hamn tvärs över viken. Även den är för stor, och kommunen har tvingats ansöka om tillstånd. Men nu gäller det alltså inte enbart frågan om brygglängd – kan även ålgräset avgöra hamnens framtid?

Läs mer:

Bryggstrid i repris

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter