JOBB & PENGAR 2021-08-31 KL. 19:00

Indisk konsult blev dyr - men inte för Kungsbacka

Den indiske konsulten utbildade yrkesvägledarna i Göteborg under flera år. Men hälften av arvodet på 500 000 kronor gick till resor och hotell, och någon upphandling gjordes inte. Även Kungsbacka har använt konsulten.

– Vi fick haka på Göteborgs utbildning och är mycket nöjda, säger enhetschef Angela Lyrhagen Eliasson.

Indisk konsult blev dyr - men inte för Kungsbacka
Ur Kungsbackas utbildningsmaterial.

TV-klipp och nyheter



Det är Göteborgs-Posten som avslöjar att konsultutbildningen anmälts till Göteborgs visselblåsarfunktion.

Stadens studie- och yrkesvägledning anlitade under fem år den indiske konsulten Gideon Arulmani för att utveckla utbildningsmaterial.

Totalt har hans konsulttjänster kostat kommunen 505 000 kronor. Hälften har enligt GP gått till resor från Indien och hotell. Någon regelrätt upphandling har inte gjorts. Nu utreder utbildningsförvaltningen hur ärendet hanterats. Någon personlig vinning verkar dock ingen på kommunen ha gjort.

Även Kungsbacka


Även Kungsbackas studie- och yrkesvägledare fick ta del av utbildningen.

– Det var ett samarbete inom Göteborgsregionen när den stora flyktingströmmen kom. Vi hade ingen vana vid att handleda människor från andra kulturer, och kände att det här kunde vara ett bra sätt att få till en mångkulturell vägledning, säger Angela Lyrhagen Eliasson, enhetschef på Gymnasie- och arbetsmarknad.

Ett tjugotal anställda från Kungsbacka gick utbildningen, som sedan ledde till att man arbetade fram en ”självinstruerande” kortlek som vägledningsverktyg, som bygger på vad som kallas för ”de fem potentialerna”: estetiska, sociala, fysisk-mekaniska, språkliga och logisk-analytiska. Åttondelklassare får testa sig fram till vilken kategori de ligger närmast, och får sedan tips om vilka utbildningar och yrken som kan vara lämpliga.

Var du nöjd med utbildningen?

– Absolut. Alla våra vägledare upplevde att de fick mycket med sig. Mycket av teorin kring vägledning har annars skapats av västerländska forskare från länder som USA, Kanada och Australien, och det här kom inte från den sidan. Vi måste ligga i framkant när vi möter människor från andra kulturer.

Hälften av arvodet gick till resor och hotell?

– Jag förstår att man kan ifrågasätta det, men vi betalade inte mycket. Jag får kolla upp det.

En stund senare återkommer Angela Lyrhagen Eliasson:

– Vi fick faktiskt ingen faktura alls! Vi har ridit på Göteborgs utbildning.

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter