JOBB & PENGAR 2022-04-12 KL. 09:00

Företag satsar stort på fossilfri odling

Av Christina Forlin

Luftvärmepumparna står på rad utanför växthusen och väntar på att installeras.
De är den senaste av investeringar som ska göra Arvidssons i Fjärås till en fossilfri odling.

Företag satsar stort på fossilfri odling
”Efterfrågan har ökat under pandemin. För många som har varit hemma har det säkert blivit viktigare att ha växter omkring sig. Man vill ha fint på altanen och i trädgården, det ger en högre livskvalitet! Någon har sagt att ”blommor är livsmedel för själen”. Det tycker jag stämmer”, säger Maria Lundgren. Foto: Christina Forlin

– Vi har steg för steg gjort oss allt mindre beroende av olja, säger Maria Lundgren som tillsammans med sin syster Cecilia Torgersen driver familjeföretaget i Fjärås.
De har en långsiktig strategi och tar nu tar ytterligare ett steg för att komma ifrån den fossila energin. Målsättningen är att odla helt utan fossilt bränsle.
Arvidssons i Fjärås, som är störst i Sverige på azaleor, är en av få växthusanläggningar som satsar framåt och utvecklar.
– Vi märker att efterfrågan ökar, det började under pandemin. Många höll sig hemma och ville ha det extra fint omkring sig, säger Maria Lundgren.
Extra sug är det på svenskodlade närproducerade växter, import från andra länder har blivit osäkrare och dyrare, enligt henne.
– Sen är det också så att många odlare är mellan 65 och 80 och slutar. Därför blir det extra hårt tryck på oss som är kvar. För 20 år sedan var det drygt 20 odlare runt Göteborgstrakten, nu är vi sex kvar.

Säljer över hela Sverige
Arvidssons säljer till grossister över hela Sverige, till Ica, Blomsterlandet, stora gardencenter och blomsterbutiker. Omsättningen är på 56 miljoner. På årsbasis är det cirka 19 heltidsanställda, som mest under högsäsong omkring 30.
Varje växt ska hanteras fem till sex gånger. Det är sticklingar som ska planteras, korgstöd som ska monteras, plantor som ska toppas och order plockas.
Företag som har funnits i 58 år, grundades av Maria Lundgrens och Cecilia Torgersens pappa Arne Arvidsson.
– Han är fortfarande med i företaget, 80 år gammal, och är vår supervisor. Hans kunniga öga i odlingen är guld värd, säger Maria.
Efter pelargonerna under tidig vår följer utplanteringssäsongen med sommarblommor och trädgårdsväxter i växthusen, på sensommaren och hösten är det bollkrysantemum och andra växter till höstkrukor som gäller.
– Vi har även gröna växter till inredning, det har blivit modernt igen med mycket gröna växter hemma och på arbetsplatsen, säger Maria Lundgren.

Köper grön el
För några år sedan investerade företaget i en ny pelletspanna, och en ackumulatortank för att minska ner oljeanvändningen.
– Vi vill driva vår anläggning så miljövänligt som möjligt och köper sedan en längre tid tillbaka grön el från Telge energi, säger Maria Lundgren.
Långt tillbaka var oljeeldningen den dominerande uppvärmningen. Maria Lundgren ger ett exempel.
– När vi hade 10 000 kvadratmeter växthus gjorde vi av med 280 kubikmeter olja. I dag har vi 32 500 kvadratmeter och gör av med 25 kubikmeter. Det är en liten del men vi vill få bort den helt, och luftvärmepumparna ska hjälpa oss med.
Företaget sökte och fick del av det statliga klimatinvesteringsstödet. Den totala kostnaden beräknas till knappt fem miljoner kronor, och Naturvårdsverket bidrar med drygt 2,8 miljoner kronor. De nya luftvärmepumparna är bland de dyrare på marknaden men ska klara att ha en hög verkningsgrad även i minusgrader.
– Tillsammans med ytterligare en ackumulatortank och en ny pelletssilo ska vi få bort oljan för uppvärmning och minska transporterna till företaget, säger Maria.

Miljonbelopp på spel
Helt fossilfria är de dock inte än. Maria Lundgren beskriver en verksamhet där miljonbelopp står på spel om strömmen skulle gå några dagar i samband med en vinterstorm. Därför måste de även fortsättningsvis ha ett stort reservkraftverk för att driva pannan och kontor.
– Det är en viktig säkerhet. Vi driver upp plantor året om, det är inte alla odlare som gör det, många stänger, men azaleorna är en stor kultur för oss från september till februari. Under januari och februari har vi också fullt av hortensior och pelargoner.
Den dominerande värmekällan till azaleorna under vintern är högnatriumlamporna som lyser upp växthusen. Lamporna i kombination med dubbla energivävar i taket klarar att hålla rätt temperatur så länge luften utomhus håller sig över noll grader.
– Vi har testat och fått referens på effektivare natriumlampor i ett av växthusen. För att nu kunna öka produktionen vintertid utan att använda mer olja igen investerar vi också i mer energiväv och dessa energieffektivare lampor, säger Maria Lundgren.
– Att vi inte satsar på led-lampor beror på att vi kan använda natriumlamporna både till att ge ljus och värme. På så vis kan man säga att elen används två gånger. Att investera i led-lampor är därför inte försvarbart i krukväxtproduktion som vår. Men en förutsättning för att det ska fungera med natriumlamporna är att växterna klarar av att ha belysning dygnet runt. Det gör inte alla, men med azaleorna går det bra.


Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.