Annons

Jeppe tar ton på Tjolöholm

Makt, missbruk och så en rejäl dos musik. Det är några av ingredienserna  när scenrävarna Claes Malmberg och Marianne Mörck tar sig an en musikalversion av komediklassikern Jeppe på berget i magasinet på Tjolöholms slott.
Nyheter | 09 Juli 2019 13:14

Marianne Mörck och Claes Malmberg är två av skådespelarna på scen, när en musikalversion av Jeppe på berget sätts upp på Tjolöholm i sommar. Foto: Ann Kristin Ekman

 

Makt, missbruk och så en rejäl dos musik.

Det är några av ingredienserna  när scenrävarna Claes Malmberg och Marianne Mörck tar sig an en musikalversion av komediklassikern Jeppe på berget i magasinet på Tjolöholms slott.

 

Det byggs och donas för fullt inne i det gamla sädesmagasinet nedanför Tjolöholms slott, när NH besöker några veckor före premiär. Det doftar av nytt trä på väggarna och upp mot det höga taket, i ena änden av lokalen byggs det gradänger för publikplatser, i den andra börjar scenen att ta form. Längs väggarna finns stora luckor som går att öppna för att släppa in naturen utanför in i scenrummet och innanför entrén ligger travar med höbalar som så småningom ska bli del av scenografin. Samtidigt pågår repetitionsarbetet för fullt inför premiären den 11 juli.

– Det är mängder av arbete som ligger bakom. Men så är det med teater, ju mer arbete som ligger bakom och ju svårare det är, desto lättare är det meningen att det ska se ut när det hela är klart, säger Claes Malmberg som spelar huvudrollen som Jeppe.

 

Ludvig Holbergs pjäs handlar om odågan och suputen Jeppe.  Hans fru lackar allt som oftast ur på honom när han supit upp alla deras pengar. Så när grannarna, inklusive traktens greve, hittar honom sovandes och stupfull bestämmer de sig för att klä ut honom och lura i honom att han är den nye greven.

– Det är klart att det i botten är allvarliga grejer, men det handlar om nyanser. Det är en komedi. Det finns ju också olika sorters skratt, både elaka och hjärtliga. Skrattet hos tre personer som mobbar någon är ju till exempel inte ett gott skratt som förlänger någons liv, säger Claes Malmberg.

Men även om handlingen finns där, är det inte den vanlige Jeppe som kommer att spelas. Istället är det en relativt ny norsk musikalversion som inte har spelats i Sverige tidigare.

– Det är väldigt melodiös musik, med en del visinslag och ibland med lite steptakt som ger en gammeldags känsla, beskriver Marianne Mörck musiken.

 

Det har spelats enstaka teaterföreställningar på Tjolöholm tidigare, men nu blir det i mer organiserad form med det nya scenbygget. Bakom bygget står produktionsbolaget som sätter upp Jeppe. Och Claes Malmberg räknar med att det blir fler uppsättningar i framtiden.

– Men vad det blir är det ingen som vet längre. Vem vet, kanske West side story med mig och Marianne  alla rollerna!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Elnätspriset: Kungsbacka dyrast i Halland

Jobb & Pengar Trots en sänkning har Kungsbacka den högsta elnätsavgiften för lägenheter i Halland. 106,3 öre per kilowattimme. ...

Frontade misskött bolag – döms för brott

Jobb & Pengar Den 46-årige kungsbackabon stod registrerad som styrelseledamot i bolaget. Men i själva verket sköttes och ägdes fö...

Naturpass på fler ställen i kommunen

Nyheter För några veckor sedan skrev Norra Halland om Naturpass som ett sätt att göra skogspromenaden mer ...
Annons