Annons

Jättehummern har flyttat till Kungsbacka

| 08 November 2019 08:27

Hummern placerades på en liten läm som försiktigt sänktes ner i vattnet.

FOTO: Josefine Julén

Hummer

Fiskades upp i onsdags förra veckan vid Lilla Middelgrund, söder om Fladen av Varbergsfiskaren Johnny Andersson.

Hummern väger 4,95 kilo.

Längd från stjärt till huvud är 45,5 centimeter.

Carapaxmåttet, längd över ryggsköld är 18 centimeter.

Under stort hemlighetsmakeri flyttades nyligen en jättehummer, som fiskats upp utanför Varberg, till Kungsbackas vatten.

– Det är ett trofédjur och vi vill inte att oseriösa fiskare ska dra upp den. Vi vill att den ska finnas kvar som avelsdjur, säger fiskare Viking Bengtsson, som förestod flytten.

Det var i onsdags förra veckan som Varbergsfiskaren Johnny Andersson fick den enorma hummern i en specialgjord tina, 15 sjömil utanför Läjet vid Middelgrund, söder om Fladen. Hummern som mäter 45,4 centimeter från stjärt till sista fasta del på huvudet, väger 4,9 kilo och är inte långt från svenska rekord.

– Det var inte tal om annat än att sätta den i sjön igen. Fiskebutiken i Träslövsläge gav Johnny en symbolisk summa av den orsaken. Vi tillhör samma organisation, Halländsk skaldjursutveckling och fiskar inte bara. Vi jobbar också som försöksverksamhet och lite andra saker, säger Viking Bengtsson, som är en av Kungsbackas få småskaliga yrkesfiskare. Men frågan var var hummern skulle ta vägen? I Träslövsläge är vattnet för dåligt för att kunna ha skaldjur i sump, en typ av bur som man förvarar skaldjur i så att de kan leva i vatten.

– Det är för mycket sötvatten vid Träslövsläge och så är det på många ställen i Onsalafjorden (en del av Kungsbackafjorden) också. Uppdraget hamnade på mig. Vi ville inte sätta den vid Fladen igen där det står ganska mycket garn. Man kan inte heller sätta den där det är gott om annan hummer, eftersom de är kannibaler och äter varandra. Så våra vanliga hummergrund håller vi undan för, säger Viking Bengtsson.

Fiskare Viking Bengtsson förestod flytten av den enorma hummer som fiskades upp utanför Varberg. Nu lever den i Kungsbackas vatten. Foto: Josefin Julén

Efter några dagar i sump kunde Viking sätta ut hummern i Kungsbackas vatten. Hemlighetsmakeriet var stort. ”Ingen får se vad vi håller på med”.

– Vi vill helt enkelt att oseriösa människor inte ska försöka fånga den med garn. Den har egentligen inget kommersiellt värde, du kan lika gärna knapra på en björk, så träigt är köttet. Det är en trofé, ungefär lika dumt som att skjuta vita älgar i Värmland, säger Viking Bengtsson. Att fiska upp en hummer i den här storleken hör helt klart till ovanligheterna, eftersom de är för stora för hummertinorna. Det svenska officiella viktrekordet är 5,1 kilo för en hummer som var 46 cm lång, och fångades i Kattegatt i februari 1993. Den finns på riksmuseet i Stockholm. Men 1971 fångades en hummer på 7,2 kilo, utanför Marstrand.

– De stora humrarna ger en väldigt livskraftig rom. Det är samma med till exempel torsk, den stora torskens rom är bättre än vad den lilla fisken ger, säger Viking Bengtsson.

Reportern tar chansen att känna på det nästan fem kilo tunga skaldjuret.

I Sverige finns ingen övre gräns på hur stor hummer man får fiska upp. Det finns däremot i Kanada och i Maine, USA.

– Just för resonemanget att det blir livskraftigare yngel av större hummer. Det här exemplaret är märkt med ett jack i stjärtfenan, i fall den fiskas upp igen. – Vi får hoppas att hederskodexen att sätta tillbaka den finns hos fler än  hos yrkesfiskarna om den fångas igen, säger Viking Bengtsson.

 

På Norra Hallands instagram och Facebook, kan du se video på när hummern glider ner i havet.

https://www.facebook.com/NorraHalland/

Instagram

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Christoffer fick sin dom av Sveriges kock-elit

Nyheter Kvällen kunde inte börjat bättre för Onsalas egen mästerkock Christoffer Nordin. Men juryn hade en ö...

Lokala yrkesfiskare vill få ensamrätt på fisket

Jobb & Pengar När Kungsbackas yrkesfiskare vill gå i pension finns oftast ingen som vill ta över rodret på deras fiskeskutor. Nu ...

Pirrig morgon på hummerauktion

Nyheter Första hummertinorna kastades i havet i går, i dag föll klubbslaget för den första hummern på fiskeauktionen i Göteborg.
Hummer nummer två tog sig sedan landvägen till Kungsbacka.
Annons