Annons

Jakten på havets silver

Laddade och välklädda, med spön drag och flugor. I veckan var det premiär för fiskeklubbens ungdomar att ge sig ut för att vaska silver vid Råö.
– Jag trodde det var botten! säger en lycklig Casper Eriksson Pettersson efter att han håvat upp sitt livs första havsöring.

Familj | 09 April 2021 21:00

Lyckan var total. Första gången med fiskeklubben, och första havsöringen någonsin. Casper Eriksson Pettersson och pappa Morgan skiner ikapp över silverlyckan.

FOTO: Daniel Blomqvist

Lite snålblåst och lätt mulet. Men det brydde inte fiskarna från Kungsfiskarns ungdom när det var dags för årets första tur med havsöring på kroken som mål. Till och med bra väder, enligt veteranerna Stefan Falkenberg och Ingemar Carlsson. Stigande vatten, väderomslag, pålandsvind – det lockar in öringen mot grundare och varmare vatten.

Populär utflykt. Många slöt upp när det var dags för Ksk ungdom att ge sig ut på första fisket efter havsöring.

Men den här gången var det den yngre generationens kväll. Vissa hade dock varit med förr. Elvaårige Petter Wik-Gyllensten kom utrustad med vadarstövlar, ett par uppsättningar fiskespön, samt en kamera monterad på bröstet. Han har en egen fiskekanal på Youtube. För andra, som Hjalmar Nyman, var det allra första gången. Det dröjde dock inte länge innan kasttekniken satt fint.

Hjalmar Nyman var där med pappa Samuel. Ingen av dem hade fiskat öring förut, men Hjalmar fick snabbt till kasttekniken.

Svårt i början

Lite längre bort, en bit ut i vattnet, står Adam Pihlqvist och svingar en lina. Han kör med fluga. Om det är svårt?
– Nja inte nu när jag har lärt mig. Men det är lite svårt att lära sig i början, ropar han utifrån vattnet där han står i vadarstövlar och flytväst.

Adam Pihlqvist kan konsten att fiska med fluga.

Han, liksom de flesta andra bär solglasögon trots att det är mulet. Men bortsett från att de dämpar glittret i vattnet så finns det även en annan högst rimlig förklaring.
– Det är så att man inte ska råka få kroken i ögat, berättar den unge fiskaren.

Vilket är då bäst? Fluga eller drag? Båda funkar fint enligt de lite mer erfarna sportfiskarna. Vad för drag, färg form eller storlek, som funkar bäst – det är dock en sak man får prova från dag till dag.

Hur fiskar man havsöring? Ungdomsledaren Felicia Petrusson förklarar att det går fint både med fluga eller drag. Vissa kör även drag med hängande fluga efter.

Inte på humör?

Det går en stund. Det är många unga på plats, och alla kastar och vevar. Men inget händer. Är öringen inte på humör? Kanske dags för undertecknad att packa ihop och bege sig hemåt.
Men då:

”FISK! DOM HAR FISK!”

Allra längst ut på klipporna skiner Casper Eriksson Pettersson som solen. Han har fiskat förr, men aldrig havsöring.

– Det här är min allra första havsöring, och det är dessutom första gången jag är med i fiskeklubben! jublar han.

Fångst! Casper Eriksson Pettersson trodde först det var bottennapp, men på kroken satt en fin havsöring.

Men då till den viktiga frågan: Är den godkänd? Är öringen kortare än 45 centimeter ska den omedelbart tillbaka ner i vattnet.

– Den är godkänd! Den är precis strax över 45 centimeter, säger den lycklige silverjägaren.

Läs fler reportage här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Förare saknade körkort och hade kniv

Nyheter Det var i fredags klockan 15.45 som en polispatrull stoppade en bil som körde på Onsalavägen. Då upptäcktes ...

Halland framåt på miljöområdet

Politik Fem av de halländska kommunerna klättrar stadigt uppåt i tidningen Aktuell Hållbarhets årliga miljörankning. Men ...

Dags för konstrundan

Konst Under Konstrundan i Halland öppnar 90 av länets konstnärer upp sina ateljéer. Norra Halland besöker Margareta Sö...
Annons