Vädret idag
Soligt
18°C
Prognos juni 17, 2019
dag
Delvis soligt
19°C
 

Jägare väntar med älgjakten  – försöker förbättra stammen

När jakten får börja fastställs i jaktförordningen, men det är inget som hindrar att jägarna väntar. I kommunen avvaktar i år majoriteten av älgjägarna med att ge sig ut i skogen. Foto: Pixnio

 

I dag är det älgjaktspremiär – ändå dröjer det innan jägarna i kommunen ger sig ut i skogen. Att skjuta upp jakten är ett försök att låta älgarna vara ifred under parningsperioden.

 

Viske älgskötselområdes jaktlag i Frillesås kommer att samlas för älgjakt fredag den 19 oktober i stället för i dag, måndag. Det blir tredje året i rad som man väntar med starten av jakten.

– Det här är ett test som vi med stöd i forskningen gör för att få upp reproduktionen, att vi inte ska jaga mitt under brunstperioden. Men det kommer att dröja kanske fem-tio år innan vi ser eventuellt resultat i form av högre kvalitet på beståndet, säger älgskötselområdets ordförande Nicklas Törnberg.

 

Att jakten får inledas den andra måndagen i oktober är fastställt i jaktförordningen, men det är inget som hindrar att jägarna väntar. Även södra Fjäre älgskötselområde och Förlanda viltvårdsförening avvaktar i år till den 19 oktober. Majoriteten av jaktlagen i kommunen har fattat samma beslut. Färsk forskning har visat att älgen kan brunsta under en längre period än man tidigare har trott och tanken med senareläggningen är att fler hondjur ska hinna bli betäckta innan jakten startar.

 

Även i Skåne, Blekinge, Jönköping och Kronobergs län är det många förvaltningsområden som de senaste åren har väntat ett par veckor efter premiärdatumet.

– Det är jättebra att man provar sig fram och ser vilka lösningar som är bäst. Det här äventyrar ju inte jakten i sig, utan det handlar bara om att börja lite senare, säger Fredrik Jonsson, ordförande för Jägareförbundet i Halland.

Jonas Malmsten, veterinär och viltforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå, är en av dem som ligger bakom forskningen på området. Han gläds åt att jägare på bred front försöker anpassa sig till förutsättningarna.

– Det här har spritt sig som ringar på vattnet. Det är kul att jägare rör om lite i grytan och tänker utanför boxen, säger han.

 

Sommarens extrema torka är en faktor som har slagit hårt mot den redan svaga älgstammen. Många av kalvarna har inte kunnat växa sig normalstora av mjölken.

– Älgstammen har tagit stryk av den varma våren och sommaren. Det har varit dåligt energiutbyte i växtligheten som älgarna betar, vilket genererar dåligt med mjölk till älgkorna. Följden blir små och dåligt utvecklade kalvar, konstaterar Fredrik Jonsson.

– Det har kommit in rapporter om väldigt små kalvar, men det är jättesvårt att generellt säga hur stammen ser ut i länet. Först när jakten har kommit i gång och man ser slaktvikterna på kalvarna kommer man att få en tydligare bild, säger Fredrik Jonsson.

 

Jonas Malmsten varnade i ett utspel i somras för att älgarna på sikt kan försvinna från södra Sverige. Studier i Nordamerika har visat att älgar stressas i värme över 18 grader, och blir det klimatförändringar med långa och torra somrar lär älgarna dra norrut, tror Jonas Malmsten.

– På lång sikt kommer vi kanske inte att ha någon älg i södra Sverige, säger han.

– Redan i dag ser vi låga vikter på kalvarna och dåliga reproduktionstal. Älgen är ett djur som inte är anpassad för värme och den föda som djuret behöver mest påverkas negativt av torka. Södra Sverige är i dag inte optimalt för älgen och med klimatförändringarna ser förutsättningarna inte ut att bli bättre.

 

Fakta: 4 000 älgar

  • I Halland finns runt 4 000 älgar fördelat på fyra olika älgförvaltningsområden. I det norra älgförvaltningsområdet, som sträcker sig från strax norr om Varberg upp till Göta älv, sköts förra året 26 älgar under jaktens första vecka. Utifrån dessa siffror kan man konstatera att det jagades från första jaktdag, som förra året var 9 oktober. I år är 8 oktober första dag, och det återstår att se hur många älgar som skjuts under premiärveckan.

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

6 000 står i bostadskö i Kungsbacka. Är du nöjd med ditt boende?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 14 juni

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter. 

kl 12–15 Skattjakt runt Naturum Fjärås Bräcka tillsammans med Fjärås AIK. 

kl 14–16 Afternoon Tea i Tölö församlingshem. 

kl 19 The Cadillac Band spelar på Hasses Loge. 

Lördag 15 juni

Kl 9 Club Show för Labrador retriever på Tjolöholms slott. 

kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan,...

Läs Mer

Så här funkar eNH!