Annons

”Jag ville hitta tillbaka till mig själv”

Tankarna fanns där, redan från början. Men livet tog en annan riktning. Tills han plötsligt inte längre ville vandra en väg som andra stakat ut. Nu har Ola Särén hittat tillbaka till sig själv – och till sin ungdomsdröm.

Jobb & Pengar | 10 September 2020 20:44

Mitt i karriären sade Ola Särén plötsligt upp sig – för att följa sin lust att skapa.

FOTO: Privat

MER OM OLA

Ålder: 38

Bor: Onsala

Familj: Fru och ett barn – plus ett på väg

Yrke: designer, möbelsnickare och småföretagare

Fritidsintressen: snickra, vågsurfa och spela musik

Äter helst: korv

Dricker helst: en riktigt god Chardonnay

Läser helst: läser inte så mycket – bara ekonominyheter

Kollar helst på: Youtube (där kan man lära sig väldigt mycket, om allt) och ekonomipodcaster

Lyssnar helst på: americana, amerikansk folkrock och reggae.

Ogillar: inget

Gillar: enkelhet, spontana glada kommentarer – och det oväntade

Motto: ”Göra det jag älskar till något någon älskar”

Dold talang: är väldigt duktig på att spela munspel

När han gick samhällsprogrammet på gymnasiet blev ett bokhyllebygge hans examensarbete. 2002 tog han möbelsnickarexamen. Att Ola Särén ville jobba med skapande i trä rådde det inget tvivel om.

”Nu struntar jag i detta”

Ändå blev det som asfaltläggare, arbetsledare, skidlärare och verksam i turistnäringen som han gick vidare i livet. Fastän han hela tiden kände att något liksom skavde.

– Ja, så höll jag på. Fram till 2018. Då kände jag lite att jag var på väg in i väggen. Så jag sade upp mig. Jag tänkte, att nu struntar jag i detta. Jag ville jobba med något som fick mig att känna mig meningsfull och som gav mig utlopp för min kreativitet. Något som ledde mig tillbaka till mig själv igen, förklarar Ola Särén.

”Följ mitt exempel!”

Det innebar visserligen en chansning. Men beslutet att ta steget till eget gav utdelning. Idag kan Ola Särén försörja sig på det han gillar allra bäst och hans skapelser säljs i hela Skandinavien.

– Så här i coronatid får ju många tid att reflektera över sina liv och vad de gör med dem. Jag uppmuntrar verkligen fler att följa mitt exempel. Det värsta som kan hända är ju att man får ta ett jobb igen, säger Ola Särén.

Nya digitala möjligheter

Ola tror att hemligheten bakom hans framgångar stavas digitalisering.

– Ja, idag går det att vara designer, tillverkare och återförsäljare i en och samma person. För 18 år sedan, då jag gick min design- och snickeriutbildning, såg det helt annorlunda ut. Men idag kan jag nå ut via sociala medier, säger Ola Särén.

Enkelt och finurligt

Två produkter han just nu röner mycket uppmärksamhet för är träleksaken Frank och den spännande knivlisten Hexa.

Hexa, knivlist, Ola Särén,
Den dekorativa knivlisten Hexa har rönt mycket uppmärksamhet i designkretsar. FOTO: Pressbild

Frank är en robot av trä, som ska locka fram kreativiteten och leklusten hos både stora och små. Hexa är en finurlig knivlist bestående av ett flertal magnetiska trä-hexagoner som lika gärna kan placeras på rad, som delas upp i fristående enheter.

Under det för designintresserade välkända eventet À la London, som i år arrangerades online, passade Ola Särén på att lansera vad han hoppas ska bli nästa storsäljare – Cirka, som han beskriver som en vidareutveckling av knivhållaren Hexa.

– Cirka är rund och mjukare än Hexa i formerna och den går att få i helt olika färger och material, berättar Ola som fick idén till sin nya produkt bara någon vecka innan lanseringen, som skedde helt spontant.

Ola Särén, Cirka,
Olas senaste skapelse, Cirka, kan användas som knivhållare – och en massa annat. FOTO: Pressbild

Huserar i ett Attefallshus

Delar av produktionen, framförallt prototyper och design, är förlagda till Attefallshuset som Ola Särén från början byggde hemma på tomten, för att ha som verkstad.

Försäljningen sker i första hand via den egna hemsidan, genom återförsäljare och vid deltagande i diverse mässor och marknadsevent – det senaste var á la London, som i år genomfördes digitalt, men som i vanliga fall brukar gå av stapeln i Göteborg där en stor årlig designmarknad anordnas.

Fastän coronapandemin satt stopp för många evenemang, har krisen än så länge inte påverkat Ola Säréns affärer negativt. Han har snarare påverkats positivt, av det uppsving pandemin gett e-handeln.

– En del säger ju till och med att alla kriserna som vi haft hjälpt oss att ställa om till det som ändå komma skall, funderar Ola.

Enkelt och hållbart

Men resten då? Livet är ju inte bara framgångar och företagande.

Ju enklare desto bättre, tycker Ola Särén.

Frank, robot, leksak, Ola Särén
Träroboten Frank lockar fram leklusten hos både barn och vuxna. FOTO: Pressbild

Det gäller hans nya livsstil – med arbetsplatsen ett stenkast från hemmet som ger maximal utdelning både avseende möjligheter att blixtsnabbt omsätta en ny idé i en första prototyp och möjligheterna att vara en närvarande pappa – och i hans skapande.

Den omåttligt populära leksaksroboten Frank är från början ett hopplock av spillbitar, som satts ihop till en robot lika tilltalande att se och hålla, som den är hållbar.

En hashtag på Instagram

– Alla mina produkter går att underhålla för att de ska kunna hålla i flera generationer. Så när Frank börjar se sliten ut är det bara att ge honom lite omsorg och ett nytt lager vax. Sedan är han redo att lämnas vidare till nästa generation, skrattar Ola Särén.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Strömmen tillbaka i Onsala

Bostad Nu är de båda elavbrotten som mörklagt Onsala med omnejd under torsdagskvällen åtgärdade. Det meddelar elnä...

Halländska småföretagare saknar hållbarhetsplan

Miljö och natur Bara en tredjedel av småföretagarna i Halland har en hållbarhetsplan. Samtidigt tror fyra av tio småfö...

Kastade ägg på vägg

Onsala Natten till måndag klockan 00:05 inkom ett samtal till polisen om att någon eller några ska ha kastat ä...
Annons