Vädret idag
Molnigt
18°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

”Jag är en överlevare”

Trots krisen efter branden håller Helena Wikland Skårbratt huvudet högt. 

 

Helena Wikland Skårbratt är för många en lokalprofil. Men när en brand anlades i hennes hus förra året blev hon igenkänd för något annat än sin konst. Nu vill hon ändra på det.

– Plötsligt är jag utplånad från allt annat än att vara hon med huset som brann, säger hon.

 

– Släng dig i väggen och kom hit med katten! säger Helena Wikland Skårbratt till en ung tjej som besviket visar upp sitt, enligt henne, misslyckade porträtt av en svart katt.

– Man får inte ge upp så lätt, säger konstveteranen och tjejen återvänder till sin plats med nya direktiv för att förbättra sitt verk. Hon är tillsammans med flera andra ungdomar här på en veckas lång konstkurs, som blir en uppstart för höstens ordinarie kurser.

 

Detta är förstås ingen nyhet. Helena Wikland Skårbratt har hållit i konstkurser i 20 år, men hon har trappat ner på senare år. När hennes hus dessutom förra året utsattes för en anlagd brand påverkade det också hennes ork och engagemang.

– Många tror att jag har försvunnit från marknaden eftersom jag har varit tyst och lugn, men jag fokuserade på att hålla näsan över vattnet, säger hon.

 

Snart märkte också konstnären att folk kände igen henne för andra saker än färg och form.

– Ibland kan jag bli presenterad som ”hon som hade ett hus som brann” och då gör jag bara så, säger hon och visar ett utsträckt långfinger som hon medvetet döljer för ungdomarna att se.

 

Läs hela intervjun i kommande tidning. 

 

Erik Nilsson

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. augusti 18th, 2018 9:22

    Min numera vuxna dotter släppte loss kreativiteten hos Helena under många år. Associationen till form, men framförallt FÄRG, när jag tänker på Helena, eldar man inte upp!!!

    Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!