Vädret idag
Molnigt
14°C
Prognos juli 16, 2019
dag
Delvis soligt
19°C
 

Ja till Kammarberget

Kammarberget söder om Lygnern. Arkivfoto: Norra Halland

 

Majoriteten i kommunstyrelsen ställer sig bakom förslaget med en bergtäkt i Kammarberget, men Kristdemokraterna reserverar sig. Socialdemokraterna tycker också det är en olämplig placering.

 

Det är fjärde gången som Kammarberget är föremål för bergtäktsansökan. Senast sa Mark- och miljödomstolen nej 2012. Huvudinvändningen var att företaget inte visat att Kammarberget var den bästa placeringen. 

Nu finns den nya ansökan och alla berörda har fått tycka till. Trafikverket är fortsatt kritiskt och anser att den föreslagna vägen är olämplig, eftersom sikten är dålig när lastbilarna ska ut på Tostaredsvägen. Naturvänner och grannar underkänner helt utredningen, och menar att den är "riggad" för att få Kammarberget att framstå som den bästa placeringen. 
Men majoriteten i kommunstyrelsen ställer sig däremot bakom förslaget med en bergtäkt i Kammarberget. Kristdemokraterna reserverar sig. Socialdemokraterna tycker också det är en olämplig placering.

– Vi har varit positiva även till tidigare förslag, men där länsstyrelsen har sagt nej. Det är viktigt att hålla den linjen även nu, säger Fredrik Hansson (C).

– Vi vill ta ansvar för att förse alla byggen i Kungsbacka med krossprodukter. Nu körs det från Veddige, Skene och Kållered. Mycket utredningar har gjorts och våra kommunekologer har yttrat sig, och det går att klara avrinning till Lygnern. Vi litar på dem. Det här är den minst dålig platsen.

 

Ulrika Landergren (L) håller med.

– Det inte hållbart i längden att säga nej till alla alternativ. Vi behöver en gemensam täktplan inom Göteborgsregion. Det här är alltid kontroversiella frågor, men vi måste ta vårt ansvar och hitta täkter. Kammarberget här är väl prövad.

 

Men Niklas Mattsson (KD) är kritisk.

– Det är ett stor ingrepp i naturen, säger han.

– Bergtäkten ligger väldigt nära Lygnern som försörjer oss med dricksvatten.


Det är länsstyrelsen som beslutar efter remissrundan. Men med stor sannolikhet kommer ärendet att överklagas och återigen hamna hos Mark- och miljödomstolen.

 

 

Christina Forlin

Kristian Alm

 

 

Redaktionen
redaktionen@norrahalland.se 0300- 101 75

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 12 juli

kl 10.30 Gemensam promenad i Åsa. Föranmälan. Arr: Anhörigcenter. 

kl 12–15 Origami. Prova på att vika djur och blommor, loppor eller båtar till vattenleken utanför Naturum. Origami är en gammal japansk konstform som roat både stora och små i mer än tusen år.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås.

Lördag 13 juli

kl 11–15 Biodlingens dag på Naturum. Kungsbacka biodlarförening svarar på frågor...

Läs Mer

Så här funkar eNH!