Kammarberget söder om Lygnern. Arkivfoto: Norra Halland

 

Majoriteten i kommunstyrelsen ställer sig bakom förslaget med en bergtäkt i Kammarberget, men Kristdemokraterna reserverar sig. Socialdemokraterna tycker också det är en olämplig placering.

 

Det är fjärde gången som Kammarberget är föremål för bergtäktsansökan. Senast sa Mark- och miljödomstolen nej 2012. Huvudinvändningen var att företaget inte visat att Kammarberget var den bästa placeringen. 

Nu finns den nya ansökan och alla berörda har fått tycka till. Trafikverket är fortsatt kritiskt och anser att den föreslagna vägen är olämplig, eftersom sikten är dålig när lastbilarna ska ut på Tostaredsvägen. Naturvänner och grannar underkänner helt utredningen, och menar att den är ”riggad” för att få Kammarberget att framstå som den bästa placeringen. 
Men majoriteten i kommunstyrelsen ställer sig däremot bakom förslaget med en bergtäkt i Kammarberget. Kristdemokraterna reserverar sig. Socialdemokraterna tycker också det är en olämplig placering.

– Vi har varit positiva även till tidigare förslag, men där länsstyrelsen har sagt nej. Det är viktigt att hålla den linjen även nu, säger Fredrik Hansson (C).

– Vi vill ta ansvar för att förse alla byggen i Kungsbacka med krossprodukter. Nu körs det från Veddige, Skene och Kållered. Mycket utredningar har gjorts och våra kommunekologer har yttrat sig, och det går att klara avrinning till Lygnern. Vi litar på dem. Det här är den minst dålig platsen.

 

Ulrika Landergren (L) håller med.

– Det inte hållbart i längden att säga nej till alla alternativ. Vi behöver en gemensam täktplan inom Göteborgsregion. Det här är alltid kontroversiella frågor, men vi måste ta vårt ansvar och hitta täkter. Kammarberget här är väl prövad.

 

Men Niklas Mattsson (KD) är kritisk.

– Det är ett stor ingrepp i naturen, säger han.

– Bergtäkten ligger väldigt nära Lygnern som försörjer oss med dricksvatten.

Det är länsstyrelsen som beslutar efter remissrundan. Men med stor sannolikhet kommer ärendet att överklagas och återigen hamna hos Mark- och miljödomstolen.

 

 

Christina Forlin

Kristian Alm

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

2 Kommentarer

  • Artikeln utelämnar att Miljöpartiet sa nej i kommunstyrelsen, det var inte bara Kristdemokraterna och Socialdemokraterna som var emot.
    Vi tyckte inte att kommunen skulle yttra sig positivt och lämnade in en reservation i kommunstyrelsen om en bergtäkt i Kammarberget eftersom vi menar att kommunen behöver skaffa sig en överblick över behov och kapacitet i nuvarande och planerade täkter för att få fram de minst miljöstörande alternativen. Det går nämligen inte att avgöra enbart med underlag från enskilda företags ansökningar.
    Det framgår inte heller av artikeln att nämnden för Miljö&Hälsoskydd dagen efter kommunstyrelsen också hade Kammarberget på sitt bord och att nämnden sa nej till täkten i enlighet med förvaltningens gedigna beslutsunderlag. Det hänvisas till ett flertal paragrafer i Miljöbalken och det är den lagen som reglerar vad som får göras i vår natur.
    Kungsbacka kommun säger alltså både ja och nej samtidigt.