Annons

Ja till glasat bostadsprojekt

Förra gången fick förslaget nej. Men nu har projektet skalats ner och en splittrad kommunledning säger ja till 44 lägenheter nära havet med inglasad innergård nära havet i Särö.

Bostad | 22 Januari 2020 07:03

55+ bostäder i två plan runt en inglasad vinterträdgård är Bo Aktivs förslag.

FOTO: Bo Aktiv

Företaget Bovieran bygger just nu ett nät av inglasade seniorbostäder över Sverige. I Åsa ska det byggas vid Kläppavägen, även om det blivit hård strid med ekoodlarna på Hamragård tvärs över vägen.

Men även norskägda Bo Aktivt har ett liknande koncept, dock mer individuellt utformat beroende på läge och efterfrågan.

För några år sedan tecknat företaget avtal med en fastighetsägare som äger en stor tomt ett stenkast från Skörvallaviken i Särö, strax väster om Särö centrum.

Då handlade det om 48 bostadsrätter kring en glasad innergård, kompletterat med runt 50 hyresrätter på ängsmarken runt om.

Men projektet fick nej av kommunen. Man ansåg  att det skulle bli för dominerande, men också att det redan fanns tillräckligt många andra planer för att klara målet på 20 nya bostäder om året i Särö.

Men Bo Aktiv återkom i fjol med ett nytt förslag.

– Vi har krympt det, så det enbart handlar om tvåvåningshus, och tagit bort hyresrätterna, som kom i konflikt med strandskyddet, säger vd Ulf Spennare.

Nu kallas projektet ”senior village”, alltså en by för 55+, där den glasade gården ligger separat i centrum med bostäder runt om. Till byn kopplas gym och servicefunktioner.

Men även denna gång var kommunens tjänstemän skeptiska. Det byggs som aldrig förr i Särö, och det finns många andra planer i kö. Så förslaget till kommunledningen var att säga nej.

Men Liberalernas kommunalråd Ulrika Landergren menade att att det behövs fler flyttkedjor i nordväst så att man kan få in fler barnfamiljer till området. Elevunderlagen sviktar sedan ett par år.

Centerpartiets kommunalråd Fredrik Hansson sa nej, men Landergren fick med sig övriga i kommunstyrelsen och därmed var det klart. Planläggningen av projektet ska dras igång.

Men det lär ta sin tid. Dels är det alltså kö hos planavdelningen, dels lär planen med största sannolikhet överklagas av säröbor som anser att området blir överexploaterat och vägen överbelastad.

– I den bästa av alla världar kan vi börja bygga om två år, men mer realistiskt är väl tre år, säger Ulf Spennare.

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lugn natt i Kungsbacka

Nyheter – Det har varit en jättelugn natt, säger man på polisen i Kungsbacka. Det som bröt lugnet var ...

Allt fler tunga bilar trafikerar våra vägar

Trafik Den svenska personbilsflottan har länge varit för tung och i behov av modernisering. Men nu visar det sig ...

Telefonbedragare i farten

Bostad Mannen som ringde pratade snabbt och hävdade att kvinnan hade bokat tid för att spola sitt avlopp. Det ...
Annons