ISHOCKEY 2022-01-31 KL. 20:00

Hanhalsprodukten laddar för sitt första OS

Av Eric Andersson

Landslagsdebuten gjorde han som 30-åring i mitten av november. Nu laddar Hanhalsprodukten, Christian Folin, batterierna för att representera Tre Kronor i OS för första gången.

Hanhalsprodukten laddar för sitt första OS
DEBUTANT. Christian Folin reser snart till Peking för att spela sitt första OS. Arkivfoto: Christian Johansson

När Tre Kronors trupp till OS presenterades för en vecka sedan var Christian Folins namn på listan. Det blir den 30-åriga Hanhalsproduktens första olympiska spel.

– Jag är glad och stolt. Jag fick beskedet några dagar innan truppen blev officiell och det var ett otroligt roligt samtal att få, säger Christian Folin.

I mitten av november gjorde han sina två första landskamper under Karjala tournament.

– Att representera Tre Kronor har varit en dröm sedan jag var liten så det var kul att testa på det. Och att jag nu får möjlighet att göra det i ett OS, det är otroligt stort.

Blev du förvånad över uttagningen?
– I och med att jag bara gjort två landskamper i min karriär blev jag så klart lite förvånad. Men när jag var med landslaget i november presterade jag och när NHL-spelarna inte fick åka har hoppet vuxit fram.

Är det någon skillnad på din roll i Frölunda kontra Tre Kronor?
– Jag kommer vara samma spelare som jag är i Frölunda och bidra med det jag är bra på. Det är anledningen till att jag är med i truppen och gör jag det kan jag hjälpa laget att vinna många matcher.

Bra dialog

När NHL tog beslutet att inte släppa iväg några spelare till OS gick Frölundas tränare, Roger Rönnberg, ut och sade att han skulle göra allt i sin makt för att göra samma sak. Men när Christian Folin väl blev uttagen var tonläget annorlunda.

– Det gick väldigt smärtfritt. Han är enkel och rak i sin kommunikation och tog mig åt sidan direkt och sade att han aldrig kommer hindra mig från att åka.

Christian Folin tycker det är bra att Roger Rönnberg startade debatten.

– Han är ansvarig för att det går så bra som möjligt för Frölunda och vill naturligtvis kunna ställa sitt bästa lag på banan varje match. Det är klart att han inte vill tappa fyra av sina bästa spelare. Jag tycker det är bra att han startade den debatten.

Frölunda har ett par resultatmässigt tuffa månader bakom sig och ligger i botten av SHL:s formtabell. Men Christian Folins form tycks vara god.

– Min egen form tycker jag är bra trots att vi haft lite strul med laget. Anledningen till att jag fått en plats i OS-truppen ju för att jag presterat bra i mitt klubblag.

Av allt att döma har Christian Folin spelat sin sista SHL-match före OS. Frölunda har fått skjuta upp de kommande tre matcherna på grund av covidutbrott i laget.

Hur rädd är du för att bli smittad?
– Det är en liten oro så klart, blir jag smittad nu så är väl OS kört. Det blir att slipa formen hemifrån genom att hålla sig på en bra nivå mentalt och göra saker man får energi av samt njuta av lite egentid.

Spännande grupp

I OS väntar i första hand en grupp med Lettland, Slovakien och Finland.

– Det blir en intressant grupp med många lag som har spelare på en hög nivå. I OS kommer mycket avgöras på vilka som lyckas pricka formen bäst, säger Christian Folin.

Vilka covidregler som gäller på plats i Peking är fortfarande oklart. Men Christian Folin är inställd på en isolerad tillvaro med mycket tester.

– Jag vet inte exakt men det blir väl PCR-tester varje dag och vi kommer göra vad vi kan för att undvika bli smittade. Det blir säkert väldigt isolerat.

Vad har ni för resultatmässig målsättning?
– Vi har inte träffats som lag än och inte haft några möten. Men efter ett halvår i Frölunda där man ska vinna allt man ställer upp i så utgår jag från att samma sak gäller i Tre Kronor.Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.