I Hallandsfinal. Eleverna i klass fem på Iseråsskolan med Meja Sandström och Charlie Karlsson på topp (sittandes på bilden) hoppas kunna ta sig till riksfinal i vi i femman. Foto Daniel Blomqvist 


Ikväll smäller det. Klockan 17 startar Hallandsfinalen i Vi i femman. En taggad men lugn femma från Iseråsskolan i Onsala ser fram emot den spännande drabbningen.


 – De är så grymma, tycker klassen om spjutspetsarna Meja Sandström och Charlie Karlsson.Det är mattelektion när Norra Halland hälsar på i klassrummet på Iseråsskolan i Onsala där klass 5, Strandskatan, sitter och jobbar. Men räknandet avbryts för lite snack om veckans stora händelse – Hallandsfinalen i Vi i femman dit klassen har fixat en plats.


– Det är lite nervöst, men det var mer nervöst i början innan det började gå så bra, säger en kille på frågan om hur det känns.– Fast det är lite nervöst nu också när alla ska svara på frågor, säger en annan klasskamrat.Inför kvällens final får hela klassen svara på frågor där resultatet används ifall de går vidare mot nästa steg förklarar lärarinnan Carolina Haedge.
– Men just den biten sänds inte, berättar hon.Däremot är hela klassen med och stöttar de två deltagarna, Meja Sandström och Charlie Karlsson, som är de som ska tävla och svara på frågorna i programmet.Hur är stödet från resten av klassen?


 


– Det är bra, dom peppar jättemycket, säger Meja Sandström.


 


Hur förbereder ni er?


 


– Tittar på nyheter, svarar både Charlie Karlsson och Meja Sandström.– Och så brukar pappa ställa lite frågor om olika saker, säger Meja Sandström.


 


Vilken har varit den svåraste frågan hittills?


 


– Det var en fråga om en historisk person, den hade vi inte koll på, säger Charlie Karlsson.Men det gick bevisligen bra ändå, och ikväll klockan 17 startar Hallandsfinalen där Iseråsskolan möter Åledsskolan från Halmstad.