Vädret idag
Mestadels soligt
21°C
Prognos juli 21, 2018
dag
Delvis soligt
22°C
 

Inget vapentillstånd för nazist

Den 25-årige nazisten från Kungsbacka som fråntagits sitt vapentillstånd förlorade även i hovrätten. Redan tidigare har domstolen avgjort att han inte får behålla sina gevär.

Det var den 23 januari 2016 i Stockholm som anhängare till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen NMR marscherade fyra dagar före Förintelsens minnesdag för att  "informera allmänheten om den riktiga pågående förintelsen av vårt folk".

Nazisterna saknade demonstrationstillstånd. 38 personer greps misstänkta för våldsamt upplopp, en av dem den 25-årige mannen från Kungsbacka kommun.

Förundersökningen lades ner och mannen är inte längre misstänkt för ett brott. Men polismyndigheten beslutade att omhänderta samtliga vapen som mannen hade tillstånd att inneha. 


Även hans vapentillstånd drogs in. Mannen överklagade båda besluten, men har nu fått avslag både i förvaltningsrätten och hovrätten.  25-åringen hävdar att gevären enbart är till för jakt.

Men domstolarna förlitar sig på säkerhetspolisens bedömning.

Enligt säkerhetspolisen har organisationens våldsamma framtoning och ledarnas innehav av vapen, både legala och illegala,  betydelse för organisationens "varumärke" och "skrämselkapital". 

Vid bedömningen om ett vapen kan komma att missbrukas är det inte bara den enskilde vapeninnehavarens egenskaper som ska vägas in utan också den miljö hen vistas i. 

NMR har genomfört flera auktioner i Kungsbacka. 2016 satte de upp avspärrningsband kring entrén till två gymnasieskolor i kommunen. 

Flera hushåll har också fått nazistiska flygblad från organisationen, och klistermärken och propaganda har satts upp på och vid stadshuset. 

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Är du orolig för bränder?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 20 juli

kl 12–15 Lilla naturhjälpen. Vi hjälps åt att röja för att hjälpa både växter och insekter att trivas bättre, växa och ha plats till bohål vid Naturum Fjärås Bräcka.

kl 18–23 Länge leve Sven-Ingvars! 2017 gick Sven-Erik Magnusson, en av vår tids största musikprofiler och artister, ur tiden. Sven-Eriks son Oscar Magnusson tar nu plats vid mikrofonen på Tjolöholms Slott.

Lördag 21 juli

kl 12–15...

Läs Mer

Sommarkampanj!