Vädret idag
Klart
10°C
Prognos september 23, 2018
dag
Mestadels soligt
13°C
 

  Inget vapentillstånd för nazist

  Den 25-årige nazisten från Kungsbacka som fråntagits sitt vapentillstånd förlorade även i hovrätten. Redan tidigare har domstolen avgjort att han inte får behålla sina gevär.

  Det var den 23 januari 2016 i Stockholm som anhängare till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen NMR marscherade fyra dagar före Förintelsens minnesdag för att  "informera allmänheten om den riktiga pågående förintelsen av vårt folk".

  Nazisterna saknade demonstrationstillstånd. 38 personer greps misstänkta för våldsamt upplopp, en av dem den 25-årige mannen från Kungsbacka kommun.

  Förundersökningen lades ner och mannen är inte längre misstänkt för ett brott. Men polismyndigheten beslutade att omhänderta samtliga vapen som mannen hade tillstånd att inneha. 


  Även hans vapentillstånd drogs in. Mannen överklagade båda besluten, men har nu fått avslag både i förvaltningsrätten och hovrätten.  25-åringen hävdar att gevären enbart är till för jakt.

  Men domstolarna förlitar sig på säkerhetspolisens bedömning.

  Enligt säkerhetspolisen har organisationens våldsamma framtoning och ledarnas innehav av vapen, både legala och illegala,  betydelse för organisationens "varumärke" och "skrämselkapital". 

  Vid bedömningen om ett vapen kan komma att missbrukas är det inte bara den enskilde vapeninnehavarens egenskaper som ska vägas in utan också den miljö hen vistas i. 

  NMR har genomfört flera auktioner i Kungsbacka. 2016 satte de upp avspärrningsband kring entrén till två gymnasieskolor i kommunen. 

  Flera hushåll har också fått nazistiska flygblad från organisationen, och klistermärken och propaganda har satts upp på och vid stadshuset. 

   

  Kristian Alm
  Reporter 0300- 52 13 66

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   TYCK TILL:

   Kommunanställda ska erbjudas billig förmånscykel. Rätt eller fel?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Fredag 21 september

   kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

   Lördag 22 september

   kl 10 Skördebasar i Idala församlingshem. Grönsaker, ägg, bröd, blommor med mera. Lotterier och kaffeservering. Arr: Föreningen Idalabodens vänner. 

   kl 11–14 Familjelördag på Kullaviks bibliotek. Testa origami.

   kl 11–15...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!