Annons

Ingenjören är ny klubbchef på Kungsbacka GK

Den varma och torra sommaren 2018 slog hårt mot landets golfklubbar. Kungsbacka Golfklubbs nya klubbchef hoppas kunna använda sin expertis inom området för att undvika liknande skador i fortsättningen.

Sport | 14 Juni 2020 19:12

Håkan Emqvist är vatten- och miljöingenjören som bytt yrkesinriktning och är Kungsbacka GK:s nya klubbchef.

FOTO: Jasmin Frljevic

GOLF. Den första juni tog Askimsbon Håkan Emqvist över som klubbchef på Kungsbacka Golfklubb. Han är uppvuxen i Haverdal utanför Halmstad men har de senaste åren bott både i Oslo och Göteborg dit hans yrke som vatten- och miljöingenjör tagit honom. Men golfen har alltid legat honom varmt om hjärtat.

– Jag är en golfare och har spelat golf sedan de yngre tonåren. Aldrig på någon elitnivå men det har alltid varit den stora hobbyn, säger Emqvist.

Han fortsätter:

– När det här jobbet dök upp så såg jag det som en möjlighet att kombinera den största hobbyn med ett arbetsliv, säger han.

Fler ronder än tidigare

Han ansluter till golfens värld när den mår som allra bäst. Aldrig tidigare har så många ronder spelats i Sverige som nu. Enligt statistik från Svenska Golfförbundet har det spelats över en miljon fler ronder hittills i år jämfört med samma period förra året. Dessutom växer medlemsantalet i klubben under året de firar 50 år. Något som även medför vissa svårigheter för banskötseln.

– Vi upplever ett speltryck som saknar historiska motsvarigheter. Det skapar utmaningar kring hur vi tar hand om det hårda slitaget på banan. Skötselbehovet ökar samtidigt som det inte finns någon luft i bokningsschemat där vår personal kan vårda banan i lugn och ro, säger Emqvist.

Problem med torka

Ett annat problem som kan göra det besvärligt för golfklubbarna är avsaknaden av regn. Enligt Emqvist har magasinen runt Kungsbacka GK inte nått en kritisk nivå – men skulle solskenet hålla i sig utan någon nederbörd kan vi se en repris av sommaren 2018.

– Sommaren 2018 var ett jättesvårt år för alla golfklubbar med stora skador på banorna, bevattningsförbud och väldigt låga grundvattenmagasin. Så jag hoppas kunna bidra med min expertis för att hitta en långsiktigt hållbar bevattningssituation här och ett långsiktigt nyttjande av vatten som resurs.

De flesta vill undvika vatten, men du vill ha mer?

– Det enda vi vet är att vi på sikt behöver ha fler magasin med vatten på banan för att möta vårt bevattningsbehov, men det är inte säkert att de placeras så att de är i spel. Samtidigt uppfattar de flesta vattenspeglar som något väldigt positivt ute på banan. Det är vackert och ett viktigt element att ha på banan. Både för spelutmaningen, den biologiska mångfalden och för just bevattningssituationen.

Läs fler sportnyheter här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Banan hyllades av spelarna

Sport Vallda Golf & CC fick ett rampljus den aldrig tidigare varit med om. Efteråt hyllades banan. – Det var en ...

Doldis vann drama när historia skrevs

Sport Den första Europatourtävlingen där kvinnor och män möttes på samma bana är avklarad. Svenskhoppet Caroline ...

Hedwall är det stora svenskhoppet

Sport Scandinavian MixedNär vinden gjorde sig påmind gällde det att spänna fast sig. Caroline Hedwall skakade av ...
Annons