Resenärerna informeras om att kameraövervakningen finns ombord på bussen. Men än så länge får kamerorna inte användas. Foto: Ann Kristin Ekman. 

 

Sedan en månad tillbaka måste KE’s bussar ha kameror i alla sina bus­­­sar. Tekniken finns på plats, men än så länge får de inte slå på dem – beslutet från Datainspektioner dröjer.

– Det är klart att det inte är bra. Kameror ombord är en trygghet både för förarna och passagerarna, säger Magnus Elofsson, vd.

 

Bussbolaget har sedan länge haft problem med skadegörelse, bland annat har det periodvis varit vanligt att säten har eldats och att räddningshammare stjäls.
– Det senare händer hela tiden, vi måste kontrollera bussarna varje dag. I snitt försvinner kanske 10 hammare i veckan, säger Magnus Elofsson.

 


Bussbolaget har haft en hel del problem med att räddningshammare stjäls. Foto: Ann Kristin Ekman 

 

Bolaget jobbar med flera olika åtgärder för att stävja buset ombord, något man skulle vilja kompletterande övervakningskameror i bussarna. Det senare var också ett krav från Västtrafiks sida, i den senaste upphandlingen för lokaltrafik i Kungsbacka. Avtalet trädde i kraft i mitten av juni och inför det datumet har KE’s bussar investerat i över 30 nya bussar med kameror installerade.
– Det är en hel del extra utrustning i dem, bland annat räknare som scannar av hur många som åker med bussen. Totalt kostar utrustningen 40 000 kronor per buss, ungefär 15 000 är kostnad för kameran, så det är rätt mycket pengar det handlar om, säger Magnus Elofsson.

I samband med att den nya dataskyddsförordningen GDPR trädde i kraft i fjol, flyttades ansvaret för tillstånd och tillsyn av kameraövervakning från länsstyrelserna till Datainspektionen. Där har det i sin tur chokat ihop sig. Just nu ligger handläggningstiden på mellan tio och elva månader, nu har man börjat jobba med ansökningar som kom in till myndigheten i augusti i fjol.
– Tidigare var det 21 länsstyrelser som jobbade med frågan, vi är sex personer för hela landet och har inte fått de extra resurser som vi har bett om. Därför har det blivit väldigt långa handläggningstider, säger Moa Nordqvist, jurist på Datainspektionens kameraenhet.

 

Läs mer i Norra Halland 16 juli. 

Skaffa Norra Hallands app här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.