Annons

Inga bostäder vid Ölmanäs slott

Travsatsningen i Åsa gick i baklås. Nu har även planen på ett villaområde i hästmiljö spruckit.

Jobb & Pengar | 22 Oktober 2020 07:05

Det går inte traventreprenörerna Peter Erikssons och Geir Pedersens väg i Åsa. Som Norra Halland tidigare i år kunde berätta blir det inget av travsatsningen på Ölmanäs slott. Avtalet med Åby Trav sprack, och därmed saknas ekonomiska förutsättningar för att gå vidare med en stor träningsanläggning.
Vad som ska ske med Ölmanäs slott och fastigheten är högst osäkert.
– Det är en bra fråga. Vi får tänka brett. Åsa behöver någon form av restaurang och konferensanläggning, men vi vet helt enkelt inte, sa Geir Pedersen till Norra Halland i våras.

Ansökan om 54 villor

Men i juli kom det plötsligt in en ansökan om planbesked för 54 villor på åkrarna nordväst om Slottet.
Enligt ansökan skulle det forfarande vara hästanknutet, genom att varje villa erbjuds stallplats och hagar. Så här såg tanken ut:

”Vi vill skapa de moderna och nutidens hästgårdar där man på ett effektivt sätt utnyttjar de tillgångar som finns gemensamt med övriga boende som delar intresset för häst- och ridsport.”

Ny cykelväg

Den pampiga gården skulle kunna bli konferensanläggning påpekas i ansökan, även om planbeskedet just nu enbart gäller villorna.

Man kryddade även sitt erbjudande med att lova en ny anslutning till Ölmanäs ringväg och i samband med det cykelväg som skulle göra den kritiserade skolvägen säkrare.

Men kommunstyrelsen nappar inte. Man konstaterar bara att det handlar om 14 hektar jordbruksmark som dessutom är en del av ett större sammanhängande område:

”det finns ett värde i att bevara stora produktionsenheter likt denna. Platsen är också en del av det öppna landskapsrummet längs med den norra delen av Ölmanäs ringväg.

Enligt kommunens översiktsplan, ÖP06, ligger den aktuella fastigheten i ett område där kommunen inte aktivt planerar för utveckling av fler bostäder”.

Slutsats: någon planering för bostäder blir det inte.

I och med det beskedet har fastighetsägarna dragit tillbaka sin ansökan.

Läs mer:

Historien om Ölmanäs slott

Stressad tidsplan för travsatsning

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Bullerplågade husägare protesterar

Bostad Villaägarna i Varla hoppades att det nya företagsområdet skulle innebär minskat buller. Men planförslaget innebä...

Lär sig med Minecraft

Skola De fem stora världsreligionerna har tusentals år på nacken, datorspelet Minecraft mindre än ett decennium. Men på Älvsåkersskolan ...

Friskis följer restriktionerna

Nyheter De lokala allmänna råden har förlängts på grund av pandemin. Undvik gym, umgås bara med ...
Annons