30 November 2018 08:10 | Daniel Blomqvist

Kör försiktigt! En uppmaning som vi inte sällan hystar iväg till vänner och familjemedlemmar när de ska sätta sig i sitt fordon och ge sig ut på landets vägar.


Men hur kör vi egentligen?  


  Alla är vi experter i trafiken, och råkar allt som oftast på medtrafikanter som beter sig som IDIOTER. Det kan vara allt från att nån gör en omkörning med annalkande möte, till någon som genar mot enkelriktat för att komma snabbare hem till TV-soffan.


Vissa har konstant trasig blinkers, andra anser att ligga en meter bakom framförvarande fordon är precis lagom.En väldigt intressant tes är den att det är de som kör ”långsamt” (dvs håller hastighetsgränsen) är de som utgör störst fara i trafiken. Har själv från en nära källa fått förklaringen att ”de tvingar folk till farliga omkörningar.” Ett av få exempel på när det är den som faktiskt följer lagen som bör få sig en åthutning. Och vem exakt är det som tvingar någon att köra om?


  En liknande förklaring har jag fått (från samma källa) till varför fartkamerorna gör mer skada än nytta. De tvingar nämligen folk att köra om på farliga ställen, eftersom fartkamerorna ofta sitter JUST på de ställen där det är som bäst att köra om tråkmånsen framför.En före detta kollega var en så kallad ligga-en-meter-bakom-bilist. Han ansåg att föraren i bilen framför (som följde uppmaningen från de gula skyltarna att köra i 70 km/h) visade brist på respekt.


  ”Det finns ju de bakom som vill komma fram!”


Denna hets.


Min egen tes är att vi är fiender i trafiken – vi ser de andra bilisterna som motståndare; i trafiken ventileras vår tids individualism. Det är alla mot alla, och alla som inte respekterar ens egen körstil är idioter.Nåväl. Själv lutar jag mig tillbaka och kör som en gubbe.


Förutom om jag har bråttom. Då förväntar jag mig att ni flyttar på er, för då ska jag fram!Ok, kör försiktigt!Skaffa Norra Hallands app här