Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

”IFO har brustit allvarligt”

Förra våren fick två pappor skadestånd sedan Individ och familjeomsorgen erkänt att man misskött deras ärenden under en kaotisk period på förvaltningen. Nu kräver ytterligare en pappa ersättning.

”IFO har brustit mycket allvarligt”, erkänner kommunens utredare.

 

2014 närmast kollapsade förvaltningen för Individ och familjeomsorg i Kungsbacka. Norra Halland kunde i en lång serie artiklar visa på konflikter och brister inom förvaltningen.

Två verksamhetschefer fick gå efter kritik mot förvaltningschefen Mia Sjödahl, som själv så småningom fick kicken.  Både Justitieombudsmannen och Inspektionen för vård och omsorg slog fast att tjänstemän och politiker begått allvarliga misstag i flera utredningar.

Några av fallen som fick kritik handlade om pappor som anklagats för övergrepp och inte fått träffa sina barn.

Förvaltningschef Mia Sjödahl erkände själv att flera barnavårdsutredningar varit vinklade till mammans fördel och att papporna inte bemötts på rätt sätt.

Förra våren fick två pappor ersättning från kommunens försäkringsbolag. Nu behandlas ytterligare ett fall.

Det handlar om en pappa som efter en tvist med mamman beskylldes för sexuella övergrepp, och under en lång period inte fick träffa sin dotter. Han fick inte heller veta var hon befann sig.

– Som jag uppfattar det drevs hon till beskyllningarna av sin socialsekreterare, säger pappan.

Så småningom föll alla anklagelser. Idag har han och mamman en normal relation och delad vårdnad.

Kampen om barnet skadade både ekonomin och hälsan. Pappan vill därför ha ersättning. Men lika viktigt har varit att få en förklaring och ursäkt.

Det har han ju fått efter att utvecklingsledare Torun Ljungman på Individ och familjeomsorg utrett ärendet.

Hon konstaterar i sitt svar att dokumentationen brister allvarligt, viktig information saknas, och att pappan misstänkliggjorts. Inte förrän i den slutliga utredningen blir det balans.

”Individ och familjeomsorgen har brustit mycket allvarligt (…) Vi beklagar verkligen det inträffade och de konsekvenser som det fört med sig” skriver Ljungman.

– Det är ett mycket bra brev, det ska de ha all heder av, säger pappan.

Formuleringarna i brevet till pappan hoppas han nu ska bana vägen för ersättning från kommunen. Men utvecklingsledare Torun Ljungman vill inte uttala sig om det.

– Det är helt en fråga för kommunens försäkringsbolag att utreda om den klagande lidit ekonomisk skada, den bedömningen gör vi inte överhuvudtaget.

Hon pekar också på att det inte går att utläsa hur bedömningen görs med hjälp av de två fall förra året där pengar betalades ut.

– Det blev överenskommelser där man inte motiverade vad som låg bakom summan som betalades ut.

Men det viktiga är att Individ och familjeomsorg nu har bättre rutiner, som ska förhindra att liknande händelser inträffar.

– Lagar och förordningar ska följas, och ingen socialsekreterare ska lämnas ensam i sin bedömning. Alla får stöd och vägledning av sin arbetsledare som jobbar mycket närmare nu. Det blir en jämnare kvalitet – vi gör rätt saker på rätt sätt.

– Dessutom en viktig sak: det inte är enskilda socialsekreterare som ska ställas till ansvar för tidigare brister utan detta får arbetsledning och organisation ta ansvaret för.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!