Gottskär hotells huvudbyggnad total förstördes i branden natten före nyårsafton förra året. Ett värde på uppemot 20 miljoner gick upp i rök. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll.  Förra årets näst sista natt avfyrade en ung man en fyrverkeripjäs i närheten av Gottskär hotell. Strax därefter hade en fullt utvecklad brand brutit ut i hotellet. I dag inleds rättegången mot mannen som misstänks ha orsakat branden.  Parallellt med att Gottskär hotell har byggts upp igen har det pågått en rättsprocess mot den man som misstänks ha vållat branden. I dag inleds rättegången och Gottskär hotells vd Lars Pettersson kommer att vara på plats i rättssalen.


– Jag och min brorsdotter Amanda ska gå på rättegången för att se och lyssna. Men helt ärligt så har jag inga känslor alls inför rättegången, jag har lagt det bakom mig. Jag har valt att lägga fokus på framtiden och det positiva istället för på honom och incidenten.


Hur är dina känslor inför den misstänkte?


– Han är ganska obetydlig. Givetvis så hoppas jag att han får ett straff. Men jag lägger inte min energi på honom.Läs mer: "Blir bättre än innan branden"Mannen som misstänks ha orsakat branden var då 19 år gammal, men har nu hunnit fylla 20 år, och är hemmahörande i Onsala. Natten den 30 december förra året släppte polisen mannen efter att man hade omhändertagit honom för drograttfylleri. Det var en drygt en timme innan brandlarmet klockan 02.59 gick på Gottskär hotell. Senare samma natt tog polisen in mannen till förhör och morgonen efter anhölls han misstänkt för att ha orsakat branden.


Till en början sa mannen i förhör att han inte hade varit på brandplatsen. Men sedan ändrade han sin historia.


Under brandnatten hade mannen tänt på en fyrverkeripjäs på parkeringen mittemot hotellet, sprungit iväg och satt sig i bilen. Mannen påstår att det var en olyckshändelse att hotellbyggnaden fattade eld.


”När X tände på fyrverkeripjäsen så stod han bakom bilen. När han satt i bilen såg han att raketen åkte mot konferenshuset. Det såg han i backspegeln. Eventuellt vände han sig om och såg det. Han minns inte riktigt. Det var absolut inte meningen att raketen skulle gå åt det hållet. Det var en olyckshändelse.”, står det i polisens sammanfattning av förhöret då den misstänkte erkänner.Den 15 oktober åtalades mannen för att ha vållat branden. Brottsmisstanken var först mordbrand men ändrades sedan till grov allmänfarlig vårdslöshet.


– Det är för att det här har skett med oaktsamhet. För att det ska rubriceras som mordbrand krävs uppsåt. Oaktsamheten påstår jag har bestått i han har avfyrat en fyrverkeripjäs i närheten av flera hus utan att försäkra sig om att pjäsen ställts upp på ett korrekt sätt. Han har även lämnat platsen utan att undersöka effekten av att pjäsen avfyrades åt fel håll, trots att han har märkt att den har gjort det, säger åklagare Olof Åhberg.


Mannen åtalas även för brott som har ägt rum vid andra tidpunkter – misshandel, olaga hot, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.


Norra Halland har sökt mannens advokat som har avböjt att kommentera ärendet.