Annons

Huspriserna fortsätter skena

– Det här fanns inte på kartan för ett år sedan!

Mäklaren Mattias Carlsson har svårt att ta in hur priserna fortsätter stiga månad efter månad. Norra Halland hängde med på en visning.

Bostad | 15 Juni 2021 06:53

En liten villa hamnar på nästan sex miljoner som utgångspris.

FOTO: Kristian Alm

Prisökning

Villapriserna i Storgöteborg har ökat med 19 procent de senaste 12 månaderna. Medelpriset på en villa är 6,1 miljon.
Bostadsrätter har ökat med 11 procent. Medelpriset är 49 800 per kvadratmeter.
Den senaste tremånadersstatistiken för Halland visar att villapriserna fortsatt uppåt med 6 procent, med bostadsrätterna sjunkit med 3 procent.
Fritidshuspriserna i Halland har stigit med 17 procent på årsbasis, att jämföra med 15 procents ökning i landet.

Det är ett ganska litet hus på 97 kvadratmeter plus oinredd källare, byggt 1943, renoverat 1998 och det finns lite skönhetsfläckar. Men läget på Schöldströmsgatan i centrala Kungsbacka är kanon, och utgångspriset ligger på 5,8 miljoner.

Mäklaren Mattias Carlsson på Fastighetsbyrån förbereder dagens coronasäkrade visningar, där en familj i taget släpps in.

Trots att priserna skenat är intresset stort.

– Ja, det här fanns inte på kartan för ett år sedan. När corona slog till satte vi oss ner och för att tänka ut hur vi skulle hantera det. Kanske kunde vi i bästa fall göra ett nollresultat?

Det blev precis tvärtom. Det senaste året har villorna i Storgöteborg stigit med 19 procent och bostadsrätterna med 11 procent.

– Utvecklingen har tagit oss med storm. Det är numera svårt att göra en normal värdering av utgångspriset. Det är inget ovanligt att budgivningen pressar upp priset en miljon.

I grunden är det förstås lysande för en mäklarfirma, och 2020 blev ett kanonår, 2021 ser ut att gå samma väg. Men samtidigt är Mattias Carlsson lite bekymrad.

Dyr insats

– Kan det fortsätta så här? Och vem har råd att ta sig in på bostadsmarknaden? Man måste ju antingen få pengar till insatsen genom att ha något annat att sälja, eller föräldrar som kan låna en pengar. Annars räcker ju inte ens läkarlöner för att få ihop pengarna.

Ja, att jobba ihop till en insats i en stad som Kungsbacka är i praktiken omöjligt, även om en del rikspolitiker för fram den möjligheten.

Ett litet räkneexempel: Om ett litet hus går för fem miljoner, är kravet på insats 750 000 kronor. Om du sparar 10 000 i månaden, tar det över sex år att få ihop insatsen. Men om utvecklingen håller i sig, har huspriset under den tiden ökat med ett par miljoner, så det är bara att fortsätta spara, och spara och spara…

Mattias Carlsson, mäklare på Fastighetsbyrån.

Mattias Carlsson är inte förvånad om trenden håller i sig.

– Hemarbetet under corona har gjort att man insett att det behövs ett arbetsrum om man ska stå ut, och inte behöva gå på varandra dygnet runt. Och trädgård har blivit viktigare.

De åtta mäklarna på Fastighetsbyrån kan nog räkna med att fortsätta sälja en bostad om dagen som de gör just nu.

– Ja, det blir det faktiskt, runt 350 försäljningar om året och av dem är två tredjedelar villor.

Kanske kan det till och med öka. Kungsbacka har varit dåligt på att hålla uppe byggandet, men nu börjar planeringen komma igång, och då ska det mäklas mer nyproduktion de närmaste åren.

Läs också:

“Vi har letat ett helt år”

Läs fler nyheter här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Långa köer på E6 efter olycka

Trafik Framkomligheten på E6 i norrgående riktning var tidigare ikväll starkt begränsad. En olycka skapade långa kö...

Krönika: Virtuos på flera sätt

Krönikor Jag har gjort det massor av gånger förut, lyssnat på Sommar i radions P1. Men speciellt vill jag ...

Krävs på över 900 000 kronor

Nyheter En kvinna i 40-årsåldern har fått för mycket pengar från Försäkringskassan. Nu vill ...
Annons