14 April 2021 08:54 | Annika Lundby

Vi rensade i några lådor för någon vecka sedan och hittade lite intressanta utklipp från någon tidning. Det var en bunt med husmoderstips som vi av någon anledning hade sparat. Fråga mig inte varför, för tipsen känns kanske inte alltid så gångbara. Men här kommer några ovärderliga råd:

”När min mans arbetsskjortor i flanell blivit utslitna vid armarna och halslinningen klipper jag bort ryggen och gör dammtrasor av den. Fållar och syr i tygband”. Så synd att min sambo inte använder flanellskjortor…

Och nu inför den annalkande sommaren är här ett annat tips:

”Mygg i sovrummet behöver man ej besväras av om man lägger några fläderkvistar i rummet. Myggen sätter sig på kvistarna”. Detta är något jag aldrig har testat och kommer nog inte göra det heller. Fläderkvistar som luktar så starkt. Frågan är om man själv vill vara kvar i rummet.

Nästa tips köper jag till viss del. ”Ett utmärkt sätt att försegla plastpåsar av tjockare sort till exempel påsar med frysta grönsaker som man öppnar då och då är att använda en klädnypa. Hållbarast är de som är tillverkade i trä”.

Hade jag velat lägga tiden skulle nästa tips kunna vara användbart. ”Skär upp ett tomt mjölkpaket, skölj det och använd som underlag på skärbrädan när man hackar lök. Därmed slipper man lukt på brädan”.

I högen hittade jag även detta tips: ”Spikmärken på ljusa tapeter kan man få nästan osynliga genom att doppa fingertoppen i vetemjöl och föra över hålet och trycka till en aning. Enkelt och effektivt om fingertoppen är ren!”. Ja, ett smutsigt finger gör nog inte saker bättre.

Och slutligen tipset för dem som vill spara på kaffet: ”För att dryga ut kaffet kan man sila det två gånger genom melittapåsen. Då kan man ta mindre kaffe än om man silar bara en gång”. För mig som år efter år ökar styrkan på mitt kaffe är nog inte heller detta ett tips för mig.

Så nu har urklippen fått åka i papperskorgen. Men jag är inte orolig, vi har många lådor kvar att gå igenom. Än har jag hopp om att hitta husmoderstips som passar även mig.
Dock vill jag avsluta med att jag inte går i god för något av tipsen.

Läs fler krönikor här.