Annons

Hundpromenad ska bryta ensamhet

Det blir först en gemensam hundpromenad och därefter fika.

Nyheter | 19 Januari 2020 07:00

Det är full rulle när Leif Fredriksson och Margitta Fredriksson med hunden Molly, får information om kommande hundpromenader. Birgitta Lindström med egna hunden Emma och dagishunden Pixel, Astrid Gustavsson med dagishunden Dixi, Anders Andersson, ordförande Löftadalens dragkampsklubb samt Annette Ringström, frivilligsamordnare Kultur och fritid träffpunkter, förbereder inför starten på måndag den 20 januari.

FOTO: Christina Nordwall

Hundpromenad med fika

För: Seniorer med eller utan hund

Var: Samling Löftadalens dragkampsklubb i Frillesås

När: Varannan måndag kl 8–10, start 20 januari.

På måndag drar volontärerna Birgitta och Astrid igång aktiviteten i Frillesås som ska bryta seniorers ensamhet.

– Slingan är 1,8 kilometer och rullatorvänlig. Alla kan vara med och man måste inte ha egen hund, säger Astrid Gustavsson i Volontär team träffpunkten.

 

Aktiviteten utgår från Löftadalens dragkampsklubb och är en av flera idéer som nu ska förverkligas av frivilliga krafter i kommunen.

– Mitt uppdrag är att få volontärer att hålla i aktiviteter för andra seniorer, säger Annette Ringström, frivilligsamordnare inom Kultur och fritid i Kungsbacka kommun.

Hon har tidigare arbetat vid kommunens träffpunkter och ser många möjligheter inom sitt nya uppdrag. När idén om gemensamma hundpromenader i Frillesås kom upp bollade hon den med Astrid Gustavsson och Brigitta Lindström som gärna ställde upp.

– Det är ett bra sätt att komma ut. Det tar ungefär 50 minuter, vi går i lagom tempo och kan prata under tiden, säger Astrid Gustavsson som bland annat är dagmatte åt Dixi.  

– Vi behöver få med oss folk här runtomkring, det är inte bra att bara sitta hemma, säger Birgitta Lindström som har egna hunden Emma och dagishunden Pixel med sig.

 

Fika efteråt

Hundpromenaderna utgår från Löftadalens dragkampsklubb med start klockan 8 varannan måndag. Första tillfället är nu på måndag den 20 januari. Efter promenaden ordnas fika i klubbhuset och då får hundarna gärna följa med in. Om det inte är någon i föreningen som är allergisk.

– Anläggningen ska användas vilket sällan görs på dagtid. Detta är också ett sätt att få in fler i föreningen, säger Anders Andersson, ordförande i Löftadalens dragkampsklubb.

Vid första tillfället deltar Annika Thorlid som erbjuder kloklippning och framöver finns planer på att till exempel anordna föreläsningar och annat i samband med promenaderna.

– Vi samarbetar bland annat med NBV (Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet), säger Annette Ringström.

 

Social aktivitet

Leif Fredriksson och Margitta Fredriksson som har hunden Molly tycker att idén med hundpromenader är bra. Däremot är Margitta lätt tveksam till tiden.

– Det är lite tidigt, säger hon.

Astrid tycker att tiden är bra eftersom hundar ändå behöver komma ut på morgonen och att det ju finns möjlighet att ta sig en tupplur efteråt.

En promenad med pratstund kan lösa många problem och är inte bara en social aktivitet för seniorerna som får möjlighet att träffa nya vänner. Det är också en möjlighet för hundarna att socialisera med varandra.

– Det sociala är väldigt viktigt, säger Astrid.

Det kan också finnas seniorer med hund som inte får komma ut så ofta.

– Om man inte kan gå med runt själv kan någon annan ta med hunden, säger Birgitta Lindström som själv provat slingan med rullator.

Förhoppningen är att aktiviteten ska locka många och även att vädret ska bli bra. Och så länge det inte är alltför halt ser Astrid och Birgitta inte vädret som något större problem.

– Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder, säger Astrid och skrattar.

 

 

 

 

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

En osannolik målvaktslösning

Bandy Simon Staaf lade av för tolv år sedan. Han hoppade in för att stötta upp på trä...

Frillesås tvingas ställa in träningsmatch

Bandy I morgon, lördag, var det tänkt att Frillesås skulle träningsspela mot IFK Motala. Men så blir ...

Framåtanda trots förlust för Frillesås

Bandy Träningsmatchen mot Värnersborg inleddes på skakiga ben och slutade med förlust. Trots detta var stämningen god ...
Annons