Annons

Hundarnas värsta högtid — så mildrar du skotträdslan

Att nyårsfyrverkeriernas smällar och blixtar utgör obehag för många hundar är välkänt. Många gånger krävs lugnande läkemedel, men det finns också mycket man kan göra för att vänja hunden inför, så att situationen inte upplevs som lika otrygg. 

Nyheter | 30 December 2020 17:40

Så mildrar du hundens rädsla runt nyår:

1. Om inte hunden visar tecken på oro behöver du inte göra det heller. Men var uppmärksam.

2. Se till att hunden är rastad i god tid och gå inte ut runt tolvslaget.

3. När ni går ut – ha hunden i halsband eller sele med rejält koppel, gärna med koppelöglan runt handleden. Smällandet kan pågå dagar både innan och efter nyårsafton.

4. Använd gärna godis eller ben som förebyggande distraktion.

5. Förbered hemmet – dra ner persienner och ljuddämpa så gott du kan. Bygg en ljuddämpad koja under matbordet.

6. Ljuddämpande åtgärder – tungt tyg dämpar ljud bra. Fetvadd eller hörlurar kräver ofta träning, men prova. Belöna med godis.

7. Stressdämpande åtgärder – lugnande medel, kosttillskott som dämpar stress och oro, närhet och beröring, gärna massage. 

8. Ömka inte din hund. Det bekräftar bara hundens rädsla.

9. Var nära din hund – så den känner ditt stöd.

Källa: Svedea och hundpsykologen Carro Alupo.

Med tanke på hundarnas avancerade sinnen är det inte så konstigt att många är rädda för höga smällar, skarpa blixtar och stickig krutlukt. Inför nyår, men även inför påsk och andra högtider där det kan förekomma fyrverkerier, ökar trycket på Distriktveterinärernas mottagning i Kungsbacka.

— Jag vet en djurägare med skotträdda hundar som bokade rum på ett hotell vid en flygplats på nyår. Där får man inte smälla. Så det blev inget nyårsfirande men där var hon och hundarna fredade, berättar Julia Bengtström, veterinär på ovan nämnda mottagning.
— Men det är klart att det inte är en lösning för de flesta, tillägger hon. 

Lugnande medel 

Istället är det lugnande läkemedel som hjälper många fyrverkerirädda hundar. Visst kan det finnas biverkningar, som att hunden blir trött, dåsig och illamående, men jämför man det med en riktigt panikslagen hund som far runt hemma hela nyårskvällen och natten är det ofta värt risken. Medlen förskrivs av veterinärer och hunden ska undersökas innan. Sedan är det viktigt att tänka på att medicinen får bäst effekt om den ges innan rädslan hunnit uppstå. 

— Min uppfattning är att de flesta är nöjda med lugnande, men såklart är det bättre att undvika att hunden blir skotträdd från början, säger Julia Bengtström. 

Hur gör man då det på bästa sätt?
— Det finns bra klipp på Youtube med fyrverkerier, det kan först gå i bakgrunden på låg volym och så höjer man allteftersom, om det funkar bra för hunden. Man kan också tjoa och tjimma lite själv så att de inte tycker att det är så konstigt. Gör det som en kul grej som hunden, med extra godis, den roligaste leksaken och matte och husse på sina bästa humör. 

Sista minuten-träning

Helst ska man förstås börja med den här träningen tidigt, innan hunden hunnit uppleva stressen vid den okontrollerbara situationen som är nyårsafton. Med det sagt är det aldrig för sent att träna, för lite träning är nämligen alltid bättre än ingen träning. 

— Tycker man att det är svårt med träningen kan man ta kontakt med någon duktig hundägare i sin närhet eller närmaste kennelklubb eller motsvarande, som har kurser. Alla hundar är unika och rädslorna skiljer sig åt.

I år finns det dessutom en risk att fler hundar än vanligt kommer att vara rädda på årets sista kväll, eftersom att många människor köpt valp under pandemin och inte hunnit träna dem. Detta enligt försäkringsbolaget Svedea. 

— Det är klart att det kan bli så, och man kan också tänka sig att folk köper hem mer fyrverkerier när de inte kan gå på stora fester, säger Julia Bengtström. 

Fler saker att göra

Står man där på nyårsafton och det visar sig att träningen inte hjälpt, eller att man av någon anledning inte har hunnit få lugnande läkemedel förskrivet av en veterinär, finns det en del saker man kan tänka på för hundens skull. 

— Man kan ta in den i ett badrum eller annat rum utan fönster där det inte syns, man kan sätta på musik, tv eller andra ljud som den känner igen på hög volym, sitta nära om hunden vill, prata lugnt och klappa.

Man hör ofta om just hundars rädsla för fyrverkerier och smällare, men även andra husdjur kan lida av samma problem. Katter, exempelvis. 

— Det blir inte lika påtagligt när katter är rädda som när hundar är det, för de drar sig ofta undan och gömmer sig. Men de kan vara precis lika stressade utan att människorna i hushållet märker det, säger Julia Bengtström. 

Mer läsning:

Fyrverkerier på nyår – påfrestning för vården

Fortsatt hög smittspridning: “begränsa fysiska kontakter till minimum” 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fortsatt distansundervisning för en del elever

Vård Undervisningen kan ännu inte återgå till det normala. Smittläget i Halland innebär fortsatta behov för anpassningar av ...

Delar ut jackor till hemlösa

Nyheter Hemlösa behöver skydd mot kylan. Och att det finns ett stort behov i Kungsbacka, det märker man ...

Krister är Kungsbackas nya polischef

Familj Krister Adolfsson lyssnar på KSMB och Ebba Grön och söndagsåker gärna i någon av sina ...
Annons