Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

Hotad demokrati

Världen är inte allt igenom god. Den är inte allt igenom ond heller men de flesta inser att det ändå är bra med ett visst mått av beredskap för att skydda sig. Vi larmar våra hem, följer barnen till skolan, ändrar lösenord på datorn, håller i handväskan på stan, tecknar försäkringar och skyddar oss på en rad olika sätt.

 

Men på nätet släpper vi loss. Vi lägger ut bilder från semestern som visar att vi är bortresta, vi lämna ut detaljer om våra liv, vänner, jobb. Vi är med i olika grupper och vi trycker på länkar och genom det visar avslöjar vi våra intressen för hela världen. Man kan få ut en ganska avancerad personlighetsprofil genom att använda öppna verktyg som kopplar ihop information från olika sociala medier. Allt vi gör på nätet lämnar digitala spår. Hur känns det för dig?

 

En del gillar att leka lite och har använt sig av de plojtester som finns på Facebook. Hur skulle du se ut om du var filmstjärna eller hund, hur ser du ut som gammal eller ung? I dessa ”tester” tillåter man oftast att Facebook-kontot dräneras på information i samband med att man sätter ett slentrianmässigt kryss i en villkors-ruta.

 

Cambridge Analytica heter företaget som håvat in all denna data. De misstänks nu för att ha använt den till att både tillsätta USA:s president och att fixa Storbritannien ur EU. Det är inga småpotatis precis utan något som vi aldrig tidigare sett maken till.

 

Uttalanden på nätet har under den senaste veckan tvingat moderaternas Hanif Bali att lämna partistyrelsen och Norges utrikesminister Sylvia Listhaug att avgå. Att Ryssland har trollfabriker i syfte att polarisera människor och därigenom bända sönder demokratier i väst är inte längre någon nyhet. Nätet har blivit vår tids slagfält och där pågår fullskaligt krig om makten och vår demokrati, den som vi oftast tar för given, är under allt större press.

 

Men i Kungsbacka är det lugnt och det känns långt till valrörelsen fast det bara är ett halvår kvar. Inte en enda riktigt het valfråga så långt ögat kan nå. Kanske är vi kommuninvånare lika nöjda som vanligt så länge skolorna funkar och pendeln tar oss in till Göteborg?

 

Skulle det nu vara så att du inte är nöjd med riktigt allt så hör gärna av dig, mejla på val2018@norrahalland.se. Där finns en inkorg som längtar efter synpunkter på hur vår närmiljö ska utvecklas.

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!