Anna Frykman är besöksnäringsutvecklare i Kungsbacka och samordnare för helgens höstfest. "Vi vill lyfta fram det lokalproducerade och också locka folk till våra besöksmål utanför sommarmånaderna", säger hon.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Det här är andra året som man slår på med höstfest på Kungsbacka torg, och programmet bjuder på en salig blandning: lokal matmarknad, käpphästhoppning, konsert med Cookies n’Beans och inte minst massor av mat med särskild Kungsbacka-twist.
– Idén om att ha en höstfest har legat och grott länge. Vi vill gärna hitta sätt att skapa attraktiva mötesplatser och hjälpa lokala producenter. Kungsbacka torg har en gammal tradition av att vara både en handels- och mötesplats, säger Anna Frykman, besöksnäringsutvecklare i Kungsbacka kommun.

Festligheterna drar igång redan på fredagen, med vad man kallar förfest.
– Det är ett antal av krogarna i innerstan som kommer att servera smårätter för en 50-lapp från 16-tiden och från klockan 19 kommer de att servera en rätt med lokalproducerade råvaror, som dessutom innehåller pepparrot. Just pepparroten är ju speciell för Kungsbacka, så det har vi tagit fasta på. Ett av ställena har till exempel tagit fram en drink med pepparrot.

Men den stora festen drar igång på lördagen. I centrum – både bildligen och bokstavligen – står lokala matproducenter i kommunen.
– Det är skillnad på när- och lokalproducerat. Närproducerat är sådant som finns inom tre timmars bilfärd bort, men det lokalproducerade har odlats eller fötts upp inom kommunen, säger Anna Frykman.

Bröd och skådespel heter det ju, och även kulturen gör en storsatsning. Teatern släpper sitt höstprogram och säljer biljetter till rabatterade priser, Konsthallen finns på plats med konstnärsmaterial och ensilagebalar för barn (och vuxna) att måla på och det blir spelningar med såväl lokala som utomsocknes band.
– De större besöksmålen som Stättared och Äskhult finns också på plats och det blir massa andra aktiviteter som pumpautställning och stort tält där det serveras mat, säger Anna Frykman.