Vädret idag
Molnigt
8°C
Prognos mars 21, 2019
dag
Skurar
9°C
 

Hon har världen som arbetsfält

"Första dagen där fick jag frågan om jag ville följa med in på Säkerhetsrådets möte som Stefan Löfvén skulle leda" Foto: Ann Kristin Ekman

 

– Mina föräldrar har sagt att när jag var liten ville jag bli Jan Eliasson. Jag förstod inte skillnaden på att vara Jan och utrikesminister. När jag en gång träffade honom berättade jag det. Det var lite pinsamt och han blev nog ganska paff, men det var roligt att ändå få säga det! För att vara 25 år har Henrietta Flodell hunnit vara med om mycket. Som att delta i ett möte i FN:s säkerhetsråd till exempel.

 

Det kryllar av folk utanför Svenska mässan inne i Göteborg. Bok- och biblioteksmässan pågår för fullt. Henrietta Flodell är där som representant för LSU, Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationers intresse- och barn- och ungdomsorganisationer.

– På söndag ska jag också hålla i ett seminarium om att FN:s framtid står på spel, berättar Henrietta.

I sitt uppdrag för LSU representerar hon 700 000 barn och unga i Sverige.

– Det är en stor missuppfattning att ungas engagemang minskar. Det stämmer att vårt förtroende för partipolitiken minskar, men inte i övrigt. Tvärtom. Föreningsengagemanget växer och betyder mycket för demokratin. Det finns en oerhörd potential i barn och unga som är engagerade i olika frågor.

 

Det är inte bara ungas engagemang och vilja att engagera sig som ökar, utan även politikers intresse för att ha med unga i olika sammanhang, menar Henrietta Flodell. Men hon är samtidigt noga med att det måste vara på riktigt, inte bara för syns skull.

– Jag vägrar till exempel att bara vara med för att se gullig ut på en bild. Först ska de lyssna på vad jag har att säga, sedan kan jag vara med på bilden.

Och de unga når igenom, det märkte Henrietta inte minst när hon i somras deltog i den svenska delegationen till FN:s hållbarhetsmöte, tillsammans med bland annat ministrar, diplomater och tankesmedjor.

– Första dagen där fick jag frågan om jag ville följa med in på Säkerhetsrådets möte som Stefan Löfvén skulle leda och där ledamöterna enhälligt antog en resolution om att även barn i konflikt- och postkonfliktområden ska ha rätt till inflytande. Jag hade hand om LSU:s Instagram-konto den veckan och satt och livesände hur delegaterna röstade. Det var verkligen en helt sjuk känsla, säger Henrietta Flodell och nyper sig lätt i armen för att illustrera.

 

Läs mer i senaste Norra Halland (23 oktober)

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Ann Kristin Ekman
Reporter 0300- 52 13 63

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 19 mars

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

Kl 12 Sång till lunch i Släps kyrka med manskören Gubbröra under ledning av Maria Blåberg. Därefter lunch i församlingshemmet.

 Kl 12–13. Tisdagsträff i Varlakyrkan,...

Läs Mer

Så här funkar eNH!