Ser framåt. Onsalabon Barbro Teilman har skrivit sedan barnsben. Men passionen har inte svalnat. Nu skriver hon blogg, och fler noveller är på väg. FOTO: Daniel BlomqvistHennes liv har gått från norr till sydväst, från arbete på bank till nytt jobb och äkta vänner inom vårdyrket. På 80-talet kom barnböckerna, idag skriver hon en blogg.


– Jag ska i alla fall skriva tills jag blir 106, säger Onsalabon Barbro Teilman.


 


 


Det där med 106 anspelar på bloggerskan Dagny Carlsson som lite senare i livet satte igång med skrivandet. Men för Barbro Teilman kom debuten i unga år. 


– Jag har skrivit hela livet. Mitt första honorar fick jag när jag var tio år för en text som kom med i tidningen Nya Norrland. Det var på 10 kronor, säger Barbro med ett brett leende.Barbro Teilman växte upp i Sollefteå. Då hennes mamma blivit gravid utan att vara gift, blev det till att lämna Ellös på Orust och ta en enkel resa norrut, med endast handbagage och en dotter i magen.


– Det var ju skandal att att bli med barn om man inte var gift. Men hon byggde ett liv i Sollefteå dit hon kom i stort sett tomhänt och skapade där ett fantastiskt liv, berättar Barbro.Modern startade café och restaurangverksamhet, och Barbro kom via vänliga människor på orten snart att få ett par extra morföräldrar. Och de skulle komma att spela en stor roll i hennes liv.


– Ja de följde med livet ut och har påverkat hela mitt liv. Jag var deras solstråle. Även om de inte var mina biologiska morföräldrar så kunde jag inte haft det finare. Och därifrån har jag även inställningen att det biologiska inte alltid är det viktigaste i livet.Hon återger minnesbilder om morfadern i sin fåtölj, med glasögonen långt fram på näsan. En gång, när hon sett någon som hade fina smycken och briljanter, lyfte han upp henne i knät.


– Lillan, sa han till mig – se till att du själv blir den finaste briljant. Då behöver du inga på fingrarna. Och så har det blivit. Vi har det bra, men mitt liv har aldrig handlat om pengar.Det blev så småningom flytt tillbaka till Västsverige och Göteborg. Under många år jobbade Barbro på bank. Men det kändes aldrig helt rätt.


– Det var sån hierarki. Och det där med högklackat, kjol och knytblus var inget för mig. Så jag sa upp mig.Istället blev det omskolning och jobb inom vården. Något Barbro Teilman aldrig ångrat.


– Det är det roligaste jobb jag har haft. Alla var trevliga, härlig atmosfär och mycket kärlek. Många av de vänner jag har och träffar idag har jag kvar från den tiden.Vid ett tillfälle träffade hon en patient som en gång i tiden varit kollega på banken. ”Jobbar du här?? Torkar du skit också?” hade han frågat.


– Jag torkar hellre skit än jobbar med skitstövlar, svarade jag då. Han blev helt högröd i ansiktet, skrattar Barbro.Och många anekdoter från ett så här långt innehållsrikt liv blir det där vid kaffebordet hemma hos Barbro Teilman. Snart fyller hon 80, men det har vi redan innan kommit överens om att inte lägga nån större vikt vid.


– Nej vi lägger ner det. Ta Dagny till exempel… man får inte gamla till sig. Jag brukar säga det när nån tycker att den är för gammal, att du kan göra hur mycket som helst.Själv håller Barbro Teilman fast vid skrivandet. Men vi backar lite igen.Jämte ett antal noveller samt vuxenromanen Kärlekens vindar, satte hon i början av 80-talet igång med att skriva barnböcker.


– Jag skickade in ett manus till min första Tove-bok som inte var helt färdigt. Och plötsligt hörde de av sig från Wahlströms förlag och ville ge ut den! Jag var hemma i köket när de ringde och trodde inte att det var sant. Fläskkotletterna som låg i pannan blev helt vidbrända, skrattar Barbro.Fem böcker om Tove blev det.Finns det nåt av dig själv i Tove?


 


– Ja men det gör det nog. Det fanns en kvinna, härliga moster Ester, där vi ofta var och lekte som barn. Det var alltid roligt att komma dit, och vi fick leka hur mycket vi ville. Och det är sådant jag skrivit om, människor, värme och kärlek, säger Barbro. 
Under 80-talet skrev Barbro Teilman böckerna om Tove. Idag skriver hon flitigt på sin relativt nystartade blogg.


– Det kan vara om lite allt möjligt. Häromdagen skrev jag ett inlägg om att vi inte hälsar på varandra när vi möts längre. Det är lite synd och tråkigt tycker jag. Det känns inte alltid som att vi är så lyckliga trots att vi har allt.Men det är inte bara bloggen som det arbetas med.


– Nej då, det kommer fler noveller. Och nu ska dessutom böckerna om Tove bli ljudböcker, säger Barbro Teilman. 

Fakta Barbro Teilman


Bor: I Onsala 


Familj: Maken Ingemar, två fantastiska döttrar samt fina svärsöner, och fyra underbara barnbarn.


Aktuell med: Skriver blogg och ser fram emot att Toveserien ska bli ljudböcker.


Favoritmat: Kokt torsk med äggsås.


Bästa resmål: Städernas stad New York, samt södra Frankrike.


Läser helst: Allt utom deckare. Har ständigt en bok igång.