Annons

Hög andel godkända niondeklassare

Över 91 procent av de som slutade nionde klass vid Kungsbackas skolor i juni är behöriga till gymnasiet. Det är en liten förbättring jämfört med förra året, och ungefär sex procentenheter bättre än rikssnittet. Sommarskola kan dessutom ha gjort att ytterligare några fler är behöriga.

Skola | 16 Juli 2020 17:27

Toråsskolan är en av de skolor som har flest behöriga elever i kommunen.

FOTO:

Av de totalt 1 045 elever som gick ur nian från kommunens samtliga grundskolor är det alltså 92 som saknar behörighet till de nationella gymnasieprogrammen. Det motsvarar 8,8 procent. 2019 var det 107 av 1 010, eller 10,6 procent, som var obehöriga i Kungsbacka. Rikssnittet för andelen obehöriga elever i Sverige som helhet var 14,4 procent år 2019, vilket är den färskaste tillgängliga statistiken. 

Maria Andersson förklarar att Kungsbackas förbättring beror på ett medvetet systematiskt kvalitetsarbete. 

– Vi börjar se att vi närmar oss målet att 100 procent av eleverna ska vara godkända i grundskolan. Nu har vi inte hunnit göra analyser på varje skola, men jag är väldigt glad att vi kan se att vi får effekt av arbetet vi lagt ned. 

Känns det som att 100 procent godkända elever är ett nåbart mål? 
– Vi kan aldrig säga annat än att vårt uppdrag är att alla ska bli godkända i grundskolan. Det vill vi sträva efter hela tiden, svarar Maria Andersson. 

Skolchefen poängterar också att statistiken kan komma att förbättras ytterligare när man för in resultaten från sommarskolan.

– 19 elever höjde sina betyg tack vare sommarskolan. Jag ska inte säga säkert att det har lett till gymnasiebehörighet, men de flesta av dem har läst upp matematik, svenska och engelska och det brukar leda till gymnasiebehörighet. Det är jätteroligt att de inte behöver läsa introduktionsprogram.

För de elever som inte lyckats komplettera sina betyg så att de får behörighet till något av de nationella gymnasieprogrammen väntar alltså introduktionsprogram. De kan ha olika tidsplaner beroende på hur många ämnen man saknar. 

Markant förbättring

Bland de skolor som hade lägst andel obehöriga elever hittar man Toråsskolan, Åsaskolan, Särö skola och Fullriggaren Malevik. Flest elever med ofullständiga gymnasiebetyg, om man räknar bort grundsärskolan, hade Kollaskolan. Där saknade 20 procent av eleverna behörighet. 

En skola som förbättrat sina resultat rejält jämfört med förra året är Kapareskolan. 2019 hade tolv procent av niondeklassarna ofullständiga betyg. I år hade den siffran sjunkit till fem procent. 

Maria Andersson avslutar med att ge en eloge till kommunens elever och lärare som lyckats väl utifrån vårens förändrade förutsättningar, med högre sjukfrånvaro och delvis annorlunda undervisningsupplägg på grund av coronapandemin. 

– Att vi trots det har lyckats gott är elevernas och lärarnas förtjänst, säger skolchefen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Uppdaterad: Bekräftad covid på gymnasieskola i Kungsbacka

Nyheter Under torsdagsförmiddagen kom uppgifter om att det nu finns bekräftad smitta (covid-19) på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka. Smittan ...

Nytt steg mot Valldaskola

Skola När den ska byggas är fortfarande oklart. Men nu kan alla tycka till om detaljplanen för en ny ...

Busskort för skolskjuts försenade

Skola Alla skolor har ännu inte fått busskorten levererade. Men tills vidare kan elever fortsätta att åka på sina ...
Annons