Annons

Hög ålder bland de folkvalda (del 1)

Kungsbackas politiker har varit med länge.
I kommunfullmäktige har nästan en tredjedel av ledamöterna passerat pensionsåldern och i många av nämnderna nära nog hälften.
| 30 Januari 2018 13:42

Kungsbackas politiker har varit med länge.

I kommunfullmäktige har nästan en tredjedel av ledamöterna passerat pensionsåldern och i många av nämnderna nära nog hälften.

 

När Norra Halland för ett par veckor sedan skrev om hur många politiker som valt att lämna sina uppdrag (https://norrahalland.se/nastan-en-femtedel-har-lamnat-sina-uppdrag/), stod det klart att en stor del av dem som avsagt sig var personer mitt i livet, för vilka det var svårt att kombinera uppdraget som fritidspolitiker med karriär och familj. Det fördes också framkritik mot åldersstrukturen.

­– Det är inte rimligt att det sitter så gamla människor i många nämnder, till exempel Fritid. Hur ska de kunna veta vad ungdomar vill ha? Nu spekulerar jag, men jag kunde få känslan att en hel del satt i nämnderna bara för att dryga ut sin pension, inte för att de hade ett engagemang, sa Mats Lian, en av politikerna som hoppat av.

Både nämnden för Fritid och folkhälsa och Kultur och turism (förvaltningen är numera gemensam, nämnderna kommer att slås ihop efter nästa val), riktar stor del av sin verksamhet mot just ungdomar. Medelåldern i nämnderna är däremot relativt hög, 63 respektive 61 år. Nästan hälften av ledamöterna har också passerat pensionsstrecket.

Magdalena Sundqvist (S), är med sina 46 år yngst i nämnden för Fritid och folkhälsa.

– Ja, jag är rena ungdomen här!, säger hon med ett skratt men fortsätter sedan lite allvarligare.

– Jag är ju rätt ny i politiken, jag har bara varit med i tre år. Det är något som slog mig tidigt, den höga medelåldern i politiken. Jag är medelålders, men är många gånger ändå yngst. Men även om till exempel jag inte hör till målgruppen för mycket av Fritids arbete, så har jag barn som hör till målgruppen och de som är äldre har kanske barnbarn. Sedan är det kanske inte så många 60+ som spelar fotboll eller rider, men desto fler som spelar golf. Det är klart att medelåldern påverkar, frågan är hur mycket.

(Magdalena Sundqvist.)

Magdalena Sundqvist hade gärna sett i alla fall några ledamöter i Fritid som befann sig i den lägre 20-årsåldern. Någon som inte håller med om att antalet helt unga i nämnderna är för få är Bengt Persson (M), sedan över 20 år tillbaka ledamot i Byggnadsnämnden, där han under en period också suttit som ordförande.

– Visst vore det bra med lite fler 30-åringar i politiken. Men 20-åringarna tycker jag inte ska sitta i de politiska nämnderna. De saknar något jag tycker är mycket viktigt, erfarenhet. I allmänhet vet de inte riktigt vad de pratar om.

Bengt Persson är med sina 81 år äldst av alla ordinarie ledamöter i kommunens olika nämnder, något han inte är helt förtjust i att få påpekat.

– Vad fan har det med något att göra? För mig har åldern alltid bara varit en siffra på ett papper. Jag är fortfarande pigg och alert och håller mig uppdaterad om vad som händer i mitt område. Jag har en bakgrund som målarmästare och är fortfarande engagerad i flera yrkesföreningar. Ett större problem tycker jag är att det finns de i nämnden som inte har byggkunskap.

 

Så många 20-åringar finns det nu inte i kommunens politiska nämnder. Bara tre stycken i nuläget, några fler om man ser på åldern direkt efter senaste valet.

Den yngsta av dem, Frida Schill Örne (M), i år 23 år, har inte kunnat delta i det politiska arbetet under mandatperioden på grund av personliga- och hälsoskäl, och hon är just nu i processen att avsäga sig alla sina uppdrag. Yngst av de aktiva är istället moderaten Axel Storckenfeld, som var 21 år gammal när han trädde in som ordinarie ledamot i kommunfullmäktige, nämnden för För och grundskola samt dess arbetsutskott, valnämnden och på det regionala planet regionfullmäktige och driftnämnden Psykiatri. I dag är han dessutom vice ordförande i Moderaterna i Kungsbacka.

– När jag valdes in stod jag som sjätte namn på kommunlistan och fjärde namn på regionslistan. Efter vad jag har hört är jag den yngste som stått så högt upp, så det kändes väldigt speciellt.

(Axel Storckenfeldt.)

Helt oerfaren var han däremot inte. Axel Storckenfeldt gick med i Moderaterna 2008 och klev in i (dåvarande) gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden 2010.

– Fördelen med att vara fritidspolitiker är också att du inte behöver ha superkoll på allting. Systemet går ut på att det ska representera folket och då ingår även de unga. Det är klart att det är bra med de äldres erfarenhet, men också med de yngres nytänkande. Som moderat är jag emot all sorts kvotering och jag hoppas att de som sitter på de olika posterna gör det eftersom de är de mest lämpade oavsett kön eller ålder eller annat man kan tänkas kvotera efter. Då är det istället viktigare att inte sitta för länge på en och samma plats, utan att det sker en rotation så att det kan komma in nya idéer.

 

Övriga delar i granskningen:

https://norrahalland.se/aldern-en-fraga-som-paverkar-del-2/

https://norrahalland.se/fakta-sa-gamla-ar-politikerna-del-3/

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Trängselfritt på Kungsbackas krogar

Jobb & Pengar Kungsbackaborna sköter sig bra när de går på krogen. Det visar kommunens senaste krogträngselkontroll.Under natten ...

Polisen har anmält till soc

Blåljus De ungdomar som misstänks för att ha trakasserat en kvinna med utvecklingsstörning på ett gruppboende, är yngre ä...

Debatt: Möjliggör gemensamma måltider!

Debatt Angående ”Rädda matsalarna på äldreboende” i NH 25/9. Tack Marie för din insändare gällande stängda ...
Annons