HK Aranäs till SHE-kval efter sekunddrama

Hela säsongen kokades ner till en ynka sekund. Då vräkte sig Tilda Palm fram och skickade nykomlingen HK Aranäs till SHE-kval.

HANDBOLL: ALLSVENSKAN

HK Aranäs – Tumba HBK 20 – 19

13 sekunder kvar och HK Aranäs tog en timeout. Det var 19–19 och förutsättningarna var enkla. Mål och HK Aranäs skulle få spela kval till högsta serien.

Inför matchen talade lite för att säsongen skulle få en fortsättning. För att knipa en kvalplats mot SHE krävdes att två av lagen Guif, Helsingborg och Hellton förlorade.

Guif mötte ett avhängt Torslanda.  Helsingborg gästade Skånela som slogs för ett förnyat kontrakt. Hellton gästades av Eslöv som i praktiken redan var kvalklara för SHE.

Men för att det först och främst skulle bli aktuellt att snegla på vad som hände i handbollsarenorna runt om i landet var HK Aranäs tvungna att besegra Tumba.

Det fanns en revansch att utkräva – i den allsvenska premiären stod Kungsbackalaget för ett bottennapp.

HK Aranäs inledde med ett trögflytande anfallsspel som inte störde gästernas 5–1-försvar.

Rikke Jensen sköt utanför gånger två, Louise Karlefeldt missade målet och Tilda Palm slog felpass.

Sju minuter in var det 0–2 och Magnus Ferdinandsson tvingades att kasta in sitt första timeout-kort.

Rikke Jenson prickade blocket. Johanna Zaman sköt ett källarskott och Tilda Palm satte den efterföljande straffen i stolpen. Sanna Andreasson hittade inte rätt från kanten.

Efter över tio minuter spräckte Louise Karlefeldt den förlösande nollan efter en andrafaskontring. Tack vare ett uddlöst Tumba var det bara 1–2.

Kvarten in var HK Aranäs ikapp och förbi.

Samtidigt var de låg samtliga tre konkurrenter under klart.

Men i paus hade Helsingborg och Guif kommit ikapp – HK Aranäs hade i det läget den sista kvalplatsen med sin 8–7-ledning.

– Vi har haft problem i anfallet den senaste tiden, säger linjespelaren Johanna Zaman.

Andra halvleken fortsatte som den första. Offensiven var för trubbig.

Tilda Espling EK byttes in och knep två raka straffar trots det ledde gästerna. Tilda Palm hade länge haft en mardrömsmatch. Med fem minuter kvar satte hon sin första.

– Jag fick inte till det. Jag kom inte alls upp i nivå.

Målet var startskottet. Tilda Palm satte såväl 16–16 som 17–17. Kajsa Lindeberg skickade in 19–19 ur dålig vinkel och bortalaget blev avblåsta för passivt spel. Seger var ett måste för att lösa kvalplatsen och det återstod 13 sekunder. Tolv sekunder senare hade Tilda Palm hittat luckan.

– Det var mest kraft, säger hon.

Bollen satt. Men ingen i laget visste hur det hade gått i de andra matcherna. Från bänken ropade Ida Karlsson ut budskapet: HK Aranäs är kvalklara.

– Jag tänker bara att det är så sjukt. Men det är skitkul! säger Aranäshjälten.

Efter slutsignalen i Aranäshallen kvitterade GT Söder mot Tyresö som jagade bakom, vilket innebär att även ett kryss hade tagit Aranäs vidare.