20 tabletter av den narkotikaklassade sorten ritalin har hittats fastsatta under en papperskorg på en lekplats i Kungsbacka. Foto: Ann Kristin Ekman 

 

När Pernilla var på temalekplatsen vid Borgmästareplatsen i tisdags eftermiddag hittade hon en påse med 20 ritalin-tabletter fastsatta under en papperskorg.

– Det hade varit livsfarligt om ett barn ätit dem.

 

 

Det var när Pernilla och sonen skulle lämna lekplatsen som hon skulle slänga lite skräp som blivit över. En festis-kartong trillade ner på marken och när Pernilla tog upp den såg hon att det stack fram något från undersidan av papperskorgen.

– Jag tänkte att det var något skräp som hade fastnat, så jag tog tag i det för att slänga det med, säger Pernilla.

Men istället var det en liten plastpåse med 20 gula läkemedelskapslar i. Beteckningen går lätt att läsa, NVR R30, ritalin, en narkotikaklassad ADHD-medicin som används för sin centralstimulerande verkan.

– Tabletterna är alldeles gula, så jag kan inte låta bli att tänka på vad som hänt om ett barn hade hittat dem och ätit. De ser ju ut som godis. Ett litet barn, eller för den delen vuxen, skulle ha kunnat dö av att äta allihop, säger Pernilla som nu lärt sin son att om han hittar något som ser ut som godis så ska han ge ifrån sig det, så får han dubbelt så mycket godis istället.

 

Fotnot: Pernilla heter egentligen något annat.