Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

Historiemålare ställer ut på Bryggan

Vernissage. Gunilla Nilsson trivdes bland målningar, besökare och konststudenter när utställningen Ur konstens gömmor hade premiär på tisdagen.

 

Med inspiration av konstnärer genom historien – nu visas resultatet på Fyren.

– Vi har tittat, inspirerats och tolkat, säger Gunilla Nilsson som undervisat i Kungsbacka sedan 1974. 

 

Historiemålarna. Så väljer hon själv att kalla den kull av konststudenter som just nu ställer ut sina alster på Bryggan inne på Fyren. Ett och annat eget bidrag finns också där på väggen.

– Det finns ju historieätarna, så varför inte historiemålarna? resonerar Gunilla Nilsson.

 

Bakgrunden till utställningen som de kallar Ur konstens gömmor, är en kurs där hon lyft fram konstnärer genom historien, inte minst svenska kvinnor – såsom Sigrid Hjertén, Hilma af Klint, och Maj Bring.  Men även namn som Einar Jolin och Isaac Grünewald kommer upp.

– Vi har hållit på med konsthistoria, och då har även tanken varit att måla liknande motiv. Till exempel ställde vi fram tulpaner och målade stilleben när vi pratade om Maj Bring. Alla konstnärer kopierar, så vi har försökt att tolka och måla i samma anda.

 

För Gunilla Nilsson har konsten funnits med som intresse sedan barnsben. Hennes far var fotografen Nils Torin, och även mamman sysslade med foto.

Hon började undervisa i spanska på Folkuniversitetet 1974, och sedan ett antal år tillbaka undervisar hon även i konst. Och favoritkonstnärer?

– Jag har alltid varit väldigt förtjust i Göteborgskoloristerna, men även Einar Jolin. Deras verk finns ofta på näthinnan, säger Gunilla Nilsson.

 

Utställningen på Bryggan pågår till och med den 1 april.

 

Skaffa Norra Hallands app här

Daniel Blomqvist
Reporter daniel.blomqvist@norrahalland.se 0300-521363

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!