Medeltida kamp. Fotsoldater försöker avvärja en attack från ryttare under årets medeltidsdag vid Hanhals holme. (Se fler bilder i slutet av artikeln)

 

Smedjor, örter, riddare och rustningar – på lördagen dammade besökare och medverkande på årets medeltidsdag iväg 700 år bakåt i tiden.

 

Det var varmt vid Hanhals holme på lördagen. Men många hade ändå lämnat stranden för att besöka Medeltidsdagen.

– Det är mycket bättre i år än förra året. Då var det för varmt, och dessutom eldningsförbud, säger smeden Marcus Petersson.

 

Den som ville kunde prova på bågskytte, träna med lans, rida på islandshästar, eller bara gå runt och se vad marknaden hade att erbjuda. Dessutom hölls uppvisningar, dramer och föredrag. I år uppmärksammades bland annat att det var 700 år sedan hertiginnan Ingeborg av Norge tog över det västsvenska riket. På plats för att gestalta Ingeborg var Kristin Starman i sällskap av hövitsman Knut Porse som spelades av Kjell-Åke Rinnarv.

 

– Där vi är nu, år 1319, har Ingeborgs man Hertig Erik Magnusson blivit mördad. Senare blir Ingeborg och Knut Porse ett par, men där är vi inte riktigt än, säger Kristin Starman.

 

Skådespel. Kjell-Åke Rinnarv och Kristin Starman gestaltade Knut Porse samt Hertiginnan Ingeborg. 

(Fler bilder längre ner)

 

Efter Erik Magnussons död vid Nyköpings gästabud fick Ingeborg bland annat hand om Varbergs slott och Hunehals, och under medeltidsdagen framförde Kristin Starman och Kjell-Åke Rinnarv en kortare föreställning där publiken fick en historielektion.

 

Flera sällskap och föreningar med medeltidsentusiaster var tillresta. Bjarkarna från Borås hade kommit för att umgås, men även för att delta i stridigheter.

– Vi har precis varit med i en linjestrid till fots, berättar kämpen Ulf Jonasson som är iförd brynja och klädsel som visar vilken tillhörighet han har.

I sällskapet var även familjen Fogelkvist.

– Jag har sytt alla kläder. Det är faktiskt ett ganska tidskrävande arbete, berättar Caroline Fogelkvist.

– Men brynjan har jag köpt. Fast jag håller även på med en egen, men det tar tid, skrattar Peter Fogelkvist som även han varit med i striden.

 

Klockan 14.30 stod en ny batalj att skåda vid grusplanen. Fotfolk mötte ryttare, och kämparna stred så att dammet yrde. 

 

Läs mer i tisdagens Norra Halland.

 

Peter, Julia och Caroline Fogelkvist, samt Ulf Jonasson från Bjarkarna var på plats. ”Vi är en historisk förening som återskapar allt från vikingatid till 1500-tal” berättar de. 

 

Vidar Sköld som var där med hela familjen passade på att träna med lans. 

 

De något äldre kämparna, Micke Ström från Ljungskile, samt den kringresande riddaren Joachim Stjernberger, övade närkamp mellan uppvisningarna. 

 

Åse Aulin tog det något lugnare och sålde örter samt berättade om deras egenskaper. Här i egenskap av nunna från Cistersienserorden.

 

Vid ett litet läger på kullen trivdes Eärendil Enbuske och Lars-Ove Nilsson från Kungälvssällskapet Elfsyssel. Båda deltog i kampuppvisningar. Nybakt bröd och soppa intogs, och vid bordet fördes samtal om könsroller, såväl medeltida som nutida. ”Det är tyvärr inte helt lätt att få tag i rustningar som passar”, menade Eärendil Enbuske. 

 

 

Smeden Marcus Petersson skruvade upp temperaturen ytterligare. 

 

Viktoria Lindberg från Gneisti islandshästar var på plats med Venus för att erbjuda kortare ridturer för de som ville prova på. 

 

Vid ett par tillfällen under dagen drabbade riddare samman i kamp. Bortsett från vätskeförluster klarade sig kombattanterna helskinnade ur striden. 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.