12 November 2020 11:49 | Kristian Alm

Ibland blåser en fläkt av den stora världen även in över lilla Kungsbacka och ens egen smågrå tillvaro, där de språkliga utmaningarna på jobbet huvudsakligen innebär en diskussion om gör-roligt ska ha prickar eller ^ över ö:et, eller om tv ska stavas med stora eller små bokstäver.

Tisdag sen eftermiddag. På perrong nummer fyra står tre elegant klädda ungdomar och väntar liksom jag på tåget söderut. Tjejerna pratar intensivt, medan den unge mannen då och då fäller in sparsmakade fraser, såsom män förväntas göra i den rollfördelning som verkar evig.

Nå, inget konstigt med detta. Nej, det roliga är att de pratar ryska, ett språk som jag i min tidiga ungdom studerade, och så sent som förra året friskade upp när jag och en kamrat tågluffade till ishavet genom Karelen.

Det går fort, och jag snappar bara upp enstaka ord, men känner mig ändå väldigt nöjd, och när tåget kommer smyger jag försiktigt efter för att hitta en plats så nära trion att jag kan fortsätta tjuvlyssna.

Och det är nu världen fortsätter att veckla ut sig.

Två säten längre fram börjar plötsligt en kvinna prata rasande fort och högt på spanska i sin mobil. Min gymnasiespanska är inte i närheten av att hänga med, men ändå, lite si och no och verdad och claro sticker ut och min tuppkam växer ytterligare.

Öronen växer liksom av upplevelsen, och jag inser efter en stund att det där mumlet från sätet tvärs över gången är engelska, killen kollar en tv-serie med lite för högt ljud, något jag normalt skulle ha retat ihjäl mig på, men som jag nu i min språkliga upptäckarglädje välkomnar. Så ringer det i telefonen i sätet framför mig och allt fullbordas: mannen svarar på den bredaste trelleborgska jag hört, och det är bara med yttersta ansträngning jag lyckas uppfatta vad han säger, trots att Skåne är min uppväxt och barndom. Fyra främmande språk i samma kupé – och jag hänger med! (nåja, i princip alltså).

Så glöm New York eller Paris; i coronatider kan världen komma nära under en pendeltur mellan Kungsbacka och Varberg.

Läs fler krönikor här