05 Oktober 2018 11:03 | Ulrika Wahlström

Åh, jag minns tiden strax innan valet! Lokalpolitikerna bjöd på frukostkaffe på tågperrongen. Vi pendlare började prata. Inte bara med politikerna, utan med varandra. Alla kände liksom alla!

Vanligtvis är vi pendlare som främlingar för varandra, även om vi kanske ser varandra var och varannan dag. Under veckorna före valet fylldes dock den annars så tysta perrongen, av ett muntert sorl. Varje dag hälsades vi välkomna av män och kvinnor iförda kläder i någon kulört partifärg. Med en kaffe i handen inleddes diskussioner om vad som var viktigast för oss i våra liv. Mysigt! 

Jag har ansiktsminne och lider av det. När politikerna höll igång minglet på perrongen, mådde jag riktigt bra. Inget genant inträffade. Värre var det efter semestern då jag på Hede perrong ser en kvinna och utbrister; ”Nämen, hej!”, som man gör när man hälsar på en vän. Kvinnan ler, men säger att vi inte känner varandra, utan att vi möjligtvis ser varandra på tågen då och då. Någon minut senare kommer en man. Honom känner jag! Kvinnan, som jag tydligen inte känner, står kvar inom höravstånd, så jag kan inte med att ta initiativet och hälsa på min nyanlända kompis, men som tur är hejar han på mig och stannar för att prata. Jag deklarerar högt och tydligt att det här är bevis på att jag faktiskt känner någon och inte bara använder perrongen som någon slags hitta-vänner-plattform.

Trots att jag har ansiktsminne, drabbas jag ibland av tillfällig ansikts-blackout. Hur väl jag känner en person spelar tydligen ingen roll alls. Jag berättade precis för Maken om när jag nyss var i Varberg med dottern på fotbollsmatch och att vi var några föräldrar som gick en trevlig promenad i omgivningarna i väntan på matchen.  Jag sa att det var Anders, Monica, Lina, jag och någon trevlig ”gubbe”, en manlig individ, som jag inte riktigt mindes vem det var. ”Menar du allvar?” undrar Maken. Jag nickar. Han skakar uppgivet på huvudet och upplyser mig om att det var han – min egen man – som var denna ”gubbe”! 

Ja, jag saknar valfläsket, eller jag menar kaffet. Jag vande mig fort vid att få det serverat sådär på morgonen i väntan på tåget. Jag kommer inte ihåg vilket parti som hade godast kaffe och jag minns inte vem som bjöd på en hel frukostpåse med macka, kexchoklad, festis och torkad frukt. Men jag minns känslan av trevliga samtal i goda vänners lag. Nu när valet är över står vi där igen på perrongen och hälsar inte på varandra i onödan. Undrar vad politikerna gör för att förverkliga allt vi pratade om? Maken – en stilig gubbe i sina bästa år – hoppas säkert att det satsas mycket på vård för relativt unga senila människor!