Annons

Hegli begär skadestånd från kommunen

Nu begär Restaurang Hegli på Kyrkogatan skadestånd från kommunen efter det långvariga vägarbetet utanför.
– Vi har ju inte funnits så länge, men uppskattningsvis tappade vi 30 procent av våra intäkter, säger Claes Heyman, en av ägarna.

Jobb & Pengar | 16 Juli 2021 09:00

När Kyrkogatan grävdes upp för andra gången på lika många år sjönk intäkterna rejält för restaurangen Hegli. Nu begär ägarna Claes Heyman och Catharina Glittsjö ersättning för inkomstbortfall från kommunen.

FOTO: Ann Kristin Ekman

När Kyrkogatan utanför restaurangen grävdes upp i vintras var det andra gången på två år.
– Första gången påverkade det oss också, men då sköttes det snyggt. Det var en grävskopa och några herrar som var här och som jobbade på, säger Catharina Glittsjö, också delägare.
I höstas och vintras såg det annorlunda ut. Även om arbetet som utlovat startade i ena änden av gatan, i hörnet utanför Hemköp, för att sedan fortsätta ner mot Hegli i andra änden av gatan, så blev påverkan omedelbar.
– Man tog bort alla gatlyktor och sedan ställdes allt material framför oss så att vi blev alldeles inringade.
Det sattes också upp staket och spändes upp snören längs med gatan under arbetes gång. Särskilt snörena orsakade ett antal olyckor med fall i vintermörkret.
– Det var till exempel en person som föll så illa att hon bröt foten, säger Catharina Glittsjö.

120 000 kronor

I en skadeståndsanmälan till Kungsbacka kommun begär restaurangen nu sammanlagt 120 000 kronor i ersättning för inkomstbortfall under månaderna oktober och november 2020 samt januari 2021.
Kommunen bestrider ansvar och har begärt en detaljerad redovisning av inkomstförlusten. Man anser att Hegli via sina försäljningssiffror ska redogöra för hur vägarbetet påverkat intäkterna negativt samt utveckla hur tillströmningen av kunder begränsats av kommunens arbete med gatan.
– Men vi har inte varit igång så länge så vi har ju inte den typen av siffror att visa upp än, säger Claes Heyman.

Gjort uppskattning

Det enda man har kunnat göra är därför en uppskattning på minskade intäkter samt minskad, trolig omsättning om gatan inte varit uppgrävd och rent kaosartad under flera månader.
– När man ska starta en restaurang har man dessutom så mycket kontakt med kommunen. Ändå var det ingen som talade om för oss att gatan utanför skulle vara uppgrävd i omgångar i två år. Då hade vi kanske avvaktat med att öppna. Det är ändå en stor sak att öppna en restaurang och satsa hela ditt livs besparingar, säger Catharina Glittsjö.

Läs mer
Kundras när gatan grävs upp

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Rockad av förvaltningschef

Vård Karl Lundgren, verksamhetschef på Teknik, tar under hösten över ansvaret för en annan förvaltning: Vård och ...

Värmeböljan drabbade barn på korttidsboende

Vård Under förra veckans värmevåg steg inomhustemperaturen på Kyviks korttidsboende till närmare 30 grader. I ett barns rum ...

Anklagelser om mobbning på Särö vård- och omsorgsboende

Vård Rapporter om mobbning, anställda som gråter och personal som säger upp sig. En enhetschef som redan efter ...
Annons