Vädret idag
Mestadels soligt
22°C
Prognos juli 21, 2018
dag
Delvis soligt
22°C
 

Hatten av för vägens riddare

Helg. Motorväg. Stort vägarbete pågår. Bara en av två filer är öppen. Kilometerlång kö ringlar sig framåt i krypfart. Stressade trafikanter ser sig oroligt om, sneglar på klockan och trummar otåligt på ratten.
Jag noterar plötsligt i backspegeln en svart blankputsad och dyr bil rusa fram på vägrenen, i det utrymme av vägbanan som av självklara skäl ska vara fri för utryckningsfordon och liknande. Nu dundrar den dyra bilen slugt förbi alla andra köande på insidan. Fem unga män i bilen. De tror att de har knäckt koden, tror de har lurat kösystemet. Men: Ett stenkast längre fram en stor långtradare. Från sin upphöjda position i hytten måste chauffören långt tidigare än jag ha noterat bilens framfart.

Och med perfekt avvägd tajming rattar därför lastbilschauffören hela sitt ekipage någon meter åt höger mot vägrenen och hindrar på det sättet den svarta bilens trafikfarliga tilltag. Lastbilen står sedan demonstrativt kvar där med ena hjulet på vägrenen, lite som en rättvisans bromskloss. En ädel riddare i trafikdjungeln har satt ner foten och agerat föredöme för alla oss andra. Rättning i ledet, ordning och reda, signalerar chaufförens eleganta manöver. Men också rutin. Det är lätt att fyllas av beundran inför sådan sansad yrkesskicklighet – precis som när man ser en väl avvägd crossboll i ett fotbolls-VM, en kock i action i köket eller en målares lätta drag med penseln.
Från min position långt bak i den där kön skickar jag en mobilbild från händelsen till lillebror, lastbilschaufför, och passar samtidigt på att lyfta på hatten för en hel yrkeskår.

Den svarta bilen blir efter några hundra meter åter insläppt i rätt fil, i gemenskapen bland oss andra vanliga köande.

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Är du orolig för bränder?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 20 juli

kl 12–15 Lilla naturhjälpen. Vi hjälps åt att röja för att hjälpa både växter och insekter att trivas bättre, växa och ha plats till bohål vid Naturum Fjärås Bräcka.

kl 18–23 Länge leve Sven-Ingvars! 2017 gick Sven-Erik Magnusson, en av vår tids största musikprofiler och artister, ur tiden. Sven-Eriks son Oscar Magnusson tar nu plats vid mikrofonen på Tjolöholms Slott.

Lördag 21 juli

kl 12–15...

Läs Mer

Sommarkampanj!