Annons

Här förstör älgarna en tredjedel av skogen

Andelen götaländsk skog som förstörs av trädbetande djur, som älg, minskar för första gången på flera år. Men inte i Norra Halland. Här har såväl älgstammen som betesskadorna istället fördubblats sedan 2016. Nu uppmanas skogsägarna att minska sina viltbestånd.

Nyheter | 25 Maj 2020 11:26

Älgen står för de värsta betesskadorna. Men även annat klövvilt, som rådjur och hjort kan gå hårt åt skogen om bestånden blir för stora.

FOTO: Åke Sjöström/Skogsstyrelsen

Det är skogsstyrelsen som varje år inventerar andelen betesskadad skog i Götaland. Under flera år har skadorna ökat, samtidigt som återplanteringen av tall varit låg.

Välkommet trendbrott

Betesskador, Skogsstyrelsen
Betesskadorna kostar länets skogsägare stora pengar. FOTO: Skogsstyrelsen

Nu märks ett tydligt trendbrott. Det senaste året har andelen betesskadad skog minskat med cirka två procent i Götaland. Samtidigt har mängden återplanterad tallskog ökat med hela sex procent.

– Antalet skador är på en fortsatt hög nivå och resultaten visar dessutom en splittrad bild av läget i Götaland. Takten att komma tillrätta med skadorna är för långsam. Men vi ser ändå en klar minskning som helhet, säger Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen.

Norra Halland sticker ut

”Splittringen” Kalén talar om står bland annat norra Halland för. Här har avskjutningen av älg minskat till hälften sedan 2012, med påföljd att älgstammen vuxit. Det märks bland annat på att mängden betesskadad skog ökar stort – från 15 procent år 2016, till dagens 28 procent.

Betesskador, Skogsstyrelsen
Tabell över andelen betesskadad skog, län för län. TABELL: Skogsstyrelsen

Betesskadorna påverkar både kvalitet och tillväxt negativt och kostar därmed traktens skogsägare stora pengar.

Nu uppmanar Skogsstyrelsen både jägare och markägare att ”omhänderta årets resultat genom att reglera viltbeståndet så att en balans mellan skog och vilt kan uppnås.”

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lugn lördagsnatt i Kungsbacka

Blåljus Lördagsnatten blev lugn i Kungsbacka. Polisen behövde bara göra två utryckningar i kommunen.Den första var ...

Älg på E6 Kungsbacka

Blåljus En lösspringande älg har under förmiddagen skapat trafikproblem på E6 i höjd med Kungsbacka.Ett av motorvä...

Älg på motorvägen oskadd

Blåljus På lördagsförmiddagen vid 10.30 kom det in uppgifter till Norra Halland om att det springer en älg på motorvä...
Annons