Annons

Här är framtidens jobb - ny prognos

Vården fortsätter att skrika efter arbetskraft. Bristen på utbildade hantverkare är stor. Lärare behövs det hur många som helst. Här är listan över bristyrken och krisyrken de närmaste fem åren.

Jobb & Pengar | 03 Mars 2020 13:30

Vården fortsätter att skrika efter arbetskraft.

FOTO: Pixabay

Arbetsförmedlingen har släppt uppdaterade prognoser för närmare 200 yrken både på nationell nivå och på länsnivå. Prognoserna, som bland annat bygger på över 9000 intervjuer med arbetsgivare runt om i landet, visar vilka yrken man har bäst chanser att få jobb inom på fem års sikt. (Det finns även ettåriga länslistor, men Hallands lista skiljer sig obetydligt från femårslistan på riksnivå.)

Flera vårdyrken

Bland de hetaste yrkena med minst konkurrens om jobben finns flera vårdyrken som barnmorskor, sjuksköterskor, läkare och undersköterskor. Andra exempel på yrken med goda jobbmöjligheter är lärare, civilingenjörer och it-specialister. Även för kockar, elektriker, snickare, svetsare, mekaniker och reparatörer ser det ljust ut. 

– Ekonomin befinner sig i en avmattningsfas och arbetslösheten har vänt uppåt de senaste månaderna. Men trots detta är arbetsmarknadsutsikterna goda för utbildad arbetskraft, säger Ida Karlsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Skolan behöver tillskott

En viktig drivkraft som påverkar efterfrågan fram till 2025 är befolkningsutvecklingen. Det behövs stora tillskott inom äldreomsorgen och vården, men också inom skolan.

Den tekniska och digitala utvecklingen driver efterfrågan på IT-kunniga.

– Har du en yrkesutbildning från gymnasiet eller högskolan, är jobbchanserna oftast stora. Vi behöver också i större utsträckning utbilda oss efterhand för att hänga med i arbetslivet, säger Ida Karlsson.

Digitaliseringen och robotiseringen påverkar många yrken negativt. Butiksjobb försvinner när näthandeln ökar och självscanning blir vanligare. Samma sak gäller för banktjänstemän.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Flera tusen testar sig själva för corona – regionen söker personal

Nyheter Det finns 71 konstaterade fall av covid-19 i Halland i dagsläget, men testerna är begränsade till sjuka som behö...

Varselvåg i coronakrisens spår

Jobb & Pengar Coronakrisen slår just nu som en slägga mot arbetsmarknaden. I Halland har antalet varslade mer än tiodubblats på ...

Kommunen anmäls efter misslyckande att klara LSS

Nyheter I snart tio år har kommunen misslyckats med att se till att en person med insatser enligt LSS, lagen om ...
Annons