Annons

"Hann aldrig berätta det för pappa "

Den nyutnämnda lagkaptenen Tobias Johnsson var fysiskt på planen förra hösten. Hans huvud var någon helt annanstans. Nu berättar han vad som hände.
Handboll | 14 September 2019 14:30

HK Aranäs lagkapten Tobias Johnsson.

FOTO: Christian Johansson

Tobias Johnsson

Född. 1994
Bor: Partille
Position: Vänsternia
Längd: 191 centimeter
Vikt: 105 kilo
Dold talang: Har jägarexamen.
Intresserad av: Matlagning, friluftsliv, golf och jakt. Man får ett lugn av att vara ute i skogen.
Aktuell: Lagkapten i det HK Aranäs som premiärspelar på söndag.

HANDBOLL. Siffrorna i offensiven talar sitt tydliga språk. Tobias Johnsson gjorde bara 29 mål på seriens första 13 omgångar i fjol. Under den avslutande halvan kastade han in 55 stycken.

Det fanns en enkel förklaring till varför Tobias Johnsson inte var sig själv under hösten. Han var fysiskt på planen hela säsongen 2018/19 – men mentalt var det inte samma sak.

– Mår man bra så spelar man bra, säger han.

 

Två veckor innan HK Aranäs premiärspelade borta mot Kungälv fick Tobias Johnsson mardrömsbeskedet. Han hade vaknat den morgonen med ett tryck över bröstet och en känsla att något hade hänt. Hans oro besannades – hans 48-årige pappa Martin Johnsson hade inte dykt upp på sitt jobb i Helsingborg. När kollegor gått in i hans övernattningslägenhet fann de honom på golvet. Hjärtat hade lagt av.

– Det var helt tomt. Jag förstod inte vad som hade hänt. Det går inte att beskriva, det var bara riktigt obehagligt.

Tobias Johnsson tog en kortare paus från handbollen.

– Dagarna flöt bara ihop. Vi fick åka ner till Helsingborg dagen efter. Bara att identifiera sin pappa är sjukt, säger 25-åringen.

Han pausar och blickar ner på Aranäshallens golv där HK Aranäs damer förberedelser för DM-finalen. Tobias Johnsson tar ett djupt andetag.

 

Det var i Älvängen hans handbollskarriär startade. Vid sidlinjen, från starten i handbollsskolan till det att han lämnade för Redbergslids IK var pappa Martin som också hade en karriär som vänsternia. Pappa och Mamma Camilla har varit ovärderliga för Tobias Johnssons idrottade.

– Det har kört mig jämt och varit med nästan alltid. Utan dem hade jag inte fått förutsättningarna att att mig så här långt.

Fyra dagar innan seriepremiären 2018 var begravningen.

– Då var man inte i den bästa formen, konstaterar Tobias Johnsson ett år senare.

Han var nyutnämnd lagkapten i HK Aranäs – en utnämning han höll högt.

– Jag hann aldrig berätta det för pappa.

 

På söndag är det premiär för HK Aranäs.

 

Handbollen var ett välkommet avbrott i vardagens grubblande under höstmånaderna. Förutom det chockartade dödsfallet drog hans handbollspelade sambo Joanna Lindvall  Haggren av korsbandet och han förlorade jobbet när hans avdelning lades ned. Att prestera på sin högstanivå var han inte i närheten av.

– Är man inte med psykiskt hänger inte kroppen med. Det var en sjuk känsla att inte kunna göra saker man har gjort tidigare. Jag sov ingenting eller extremt dåligt. Det kändes som att jag låg bakom alla andra med två månaders träning även om det inte var så.

Hur mår du nu?

– Det är mycket bättre. I höstas hade jag problem att slappna av i allmänhet. Jag har morsan och Joanna att tacka för mycket.

En annan som var ett ovärderligt stöd var lagets medicinskt ansvarig, Jennie Classon.

– Hon har varit ett jättestöd. Hon har blivit som en extramorsa som man alltid kan ringa.

 

Tobias Johnsson sträcker ut vänsterbenet och visar ärret på smalbenet. I våras visade han vilken nivå han kan hålla när alla bitar är på plats. De senaste säsongerna har han främst varit en garant i mittförsvaret med sin fysik och i ung ålder var han Sverigeetta i brottning. Själv ser han sig själv som en lika bra anfallsspelare när kroppen är hel. Det är den nu. Efter säsongen gjorde han en knäoperation för att få bukt med ett långvarigt störningsmoment.

– Det var många år sedan det var så här bra. Jag behöver bara bygga upp musklerna runt knät.

Han har nyligen börjat spela anfallsspel och känner att toppformen är ett par veckor bort. Mentalt är det dock ett helt annat läge i år.

– Jag har blivit psykiskt stark. Jag vill göra det lika bra hela säsongen som jag avslutade i våras. Då är jag jävligt nöjd.

 

 

 

Det är inte bara Tobias Johnsson som räknar med att höja sig i vinter. HK Aranäs ingångsvärde är ett annat i år. Nu är de favoriter i serien och Tobias Johnsson förstår oddssättarna.

– Vi har värvat bra och hade en fin grund i laget. Vi ska vara topp fyra. Vi har en bredd vi inte haft tidigare, det ser lovande ut.

Steg ett är premiären borta mot tippade topplaget Amo. I år leds HK Aranäs av en lagkapten som är där.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Får samhällstjänst för våldtäkt

Blåljus En 19-årig man har dömts till skyddstillsyn och samhällstjänst för våldtäkt på en ...

Tågtunnel en usel lösning

Trafik Vem vill ha en tågtunnel genom Kungsbacka för 12 miljarder och en byggtid på tolv år? Troligen ingen. Dä...

Ytterligare två häktades för grovt narkotikabrott

Nyheter De två kungsbackabor, en 29-årig kvinna och en 26-årig man, som igår begärdes häktade – på ...
Annons